Connect with us

Oh! Media

Hartawan Cina Bina Rumah Mewah Untuk Penduduk Kampung Secara Percuma

Umum

Hartawan Cina Bina Rumah Mewah Untuk Penduduk Kampung Secara Percuma

Seorang ahli perniagaan yang bergelar Jutawan telah membina rumah pangsa mewah untuk penduduk kampung tempat dia membesar secara percuma di kampung Xiongkeng di bandar Xinyu, selatan China.

ADVERTISEMENT

Xiong Shuihua berbelanja berjuta-juta untuk membina rumah pangsa mewah bagi menempatkan 72 keluarga untuk membalas kembali kebaikan mereka terhadapnya sewaktu muda.

Manakala 18 keluarga utama yang terdiri daripada orang-orang tua serta yang berpendapatan rendah ditempatkan di villa mereka sendiri dengan makanan percuma sebanyak tiga kali sehari.

Menurut Xiong Shuihua yang berusia 54 tahun, keluarganya telah dijaga dengan baik oleh penduduk kampung sewaktu usianya masih kecil.

Saya memperoleh lebih banyak wang dan saya tahu apa yang harus saya lakukan dengan wang itu. Malah saya tidak akan sesekali melupakan asal usul saya. 
 
Saya sentiasa membayar hutang saya, dan mahu memastikan orang-orang yang membantu saya ketika saya masih muda dan keluarga saya telah dibayar balik.’ jelas

Jutawan yang berjaya dalam bidang pembinaan dan perdagangan keluli itu.

 Manakala warga tua tempatan Qiong Chu, 75 tahun berkata; 

Saya masih ingat ibu bapanya. Mereka adalah orang-orang baik hati yang dijaga sangat banyak untuk orang lain, dan ia adalah baik bahawa anak mereka telah mewarisi kebaikan itu.Psst: Jika anda ada gambar atau cerita menarik dan rare, kongsikan bersama kami di komunity Whatsapp Oh! Media di talian 012-923 1562.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas