Connect with us

Oh! Media

Gagal Lindungi Data Pengguna, Facebook Didenda AS$5 Bilion!

Oh! Politik

Gagal Lindungi Data Pengguna, Facebook Didenda AS$5 Bilion!

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh The Wall Street Journal, Facebook akan dikenakan denda sebanyak RM20.6 billion berhubung penglibatan mereka dalam skandal Cambridge Analytica tahun lepas.

Tambah laporan berkenaan, jumlah denda yang dikenakan oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) Amerika Syarikat adalah yang tertinggi pernah dikeluarkan keatas mana-mana syarikat. Laporan berkenaan juga mendakwa, denda berkenaan hanyalah 9 pertaus dari keuntungan yang dijana oleh Facebook tahun lepas.

Tetapi ada beberapa senator dan ahli kongres termasuk dari Parti Demokratik, Mark Warner mendakwa Faceebook telah melanggar garis panduan berhubung dengan perlindungan data peribadi pengguna.

“Dengan keengganan atau ketidakmampuan FTC bertindak melindungi hak privasi serta data, sudah tiba masanya untuk Kongres bertindak,” kata Warner dalam satu kenyataan, hari ini. Sementara itu, Ahli Kongres David Cicilline menganggap denda itu hanya sekadar tindakan yang ringan.
“Denda itu amat kecil berbanding jumlah pendapatan tahunan Facebook. Ia sama sekali tidak akan mengakibatkan mereka berfikiran dua kali berhubung tanggungjawab mereka untuk melindungi data dan privasi pengguna,” katanya.
Sumber: Awani

+ Baca respon pembaca di Oh! Media.

Oh! Makan


Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Politik

Trending

ITTIFY

To Top