Connect with us

Oh! Media

Dr Siti Hasmah Kecewa Ibu Bapa Tolak Pemberian Vaksin

Umum

Dr Siti Hasmah Kecewa Ibu Bapa Tolak Pemberian Vaksin

PUTRAJAYA: Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali melahirkan rasa kecewa dan sedih terhadap segelintir ibu bapa yang menolak pemberian vaksin kepada anak-anak dalam usaha mencegah penyakit berjangkit dalam negara.

Isteri bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu yang merupakan seorang doktor perubatan sejak 1955, berkata pemberian vaksin dapat mencegah penyakit berjangkit seperti demam campak, difteria, kancing gigi, batuk kokol, tibi dan lain-lain dalam kalangan kanak-kanak.

Beliau yang juga merupakan wanita pertama dilantik sebagai Pegawai Kesihatan Ibu dan Kanak-Kanak Negeri Kedah pada 1974, berkata sepanjang khidmatnya, pemberian vaksin berjaya menurunkan kadar kematian ibu dan kanak-kanak secara mendadak di negeri berkenaan.

“Saya cukup sedih sekarang…saya berasa sia-sia khidmat saya (sebagai doktor) selama 22 tahun.

“Vaksin penting untuk anak-anak kita. Saya tidak faham ibu bapa zaman sekarang menolak pemberian vaksin seperti polio atau nak bersalin di rumah. Kenapa (mentaliti) ke belakang?

“Tuhan bagi kita anak, kita mesti menjaga mereka dengan memberi suntikan vaksin dan makanan bagi memastikan sentiasa sihat,” katanya kepada pemberita selepas menerima Anugerah Perkhidmatan Awam Kemanusiaan Kiwanis 2015 di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini pada Rabu.

Dr Siti Hasmah secara berseloroh berkata beliau terpaksa turun padang mendidik orang ramai yang menolak pemberian vaksin.

“Saya fikir ini satu pusingan, dari tidak faham ke faham dan kembali ke tahap tidak faham (mengenai pemberian vaksin). Saya terpaksa ke bandar mendidik orang bandar yang sepatutnya lagi tahu mengenai kepentingan pemberian vaksin tetapi menolak pemberian vaksin,” katanya.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya sebelum ini, dilaporkan berkata data klinik kesihatan menunjukkan bilangan kes yang menolak vaksin dalam kalangan ibu bapa meningkat dari 470 kes pada 2013, kepada 1,292 kes (2014) dan 1,054 kes sehingga Mei lepas.
Menurut Dr Hilmi, kejadian penyakit cegahan vaksin dalam negara menunjukkan peningkatan dalam tempoh tiga hingga lima tahun lepas, di mana bilangan kes ‘measles’ (campak) meningkat dari 235 kes pada 2014 kepada 539 kes sehingga September lepas, manakala penyakit ‘Pertsis’ (batuk kokol) pula bertambah dari 497 kes (2014) kepada 655 kes tahun ini.

Menurutnya lagi, trend peningkatan itu bukan hanya disebabkan faktor gerakan anti-vaksin tetapi merangkumi kurang kefahaman tentang kaedah pencegahan, kelewatan mendapatkan rawatan, kelemahan aspek pengurusan kes dan kontak serta peningkatan kedatangan warga asing yang tidak diketahui status vaksinasi mereka.

Sumber : Astro Awani

Hidup Ini Semuanya Tentang Pilihan!

Pilihan Arlina

"Kejap eh betulkan seluar. Perut berlipat plak!" Hihihi :PHidup kita ni adalah sentiasa tentang pilihan. Nak makan apa, pilihan. Nak pakai apa, pilihan. Nak jadi apa, pilihan. Nak diet ke tidak, pilihan. Time PRU nak mengundi siapa, pilihan. Jadi buatlah pilihan yang tepat macam si Arlina ni. Enjoice guys!- Kredit video untuk Inate Malaysia (www.inate.com.my) & Arlina Banana (https://instagram.com/arlinabanana)

Posted by Oh! Media on Tuesday, November 3, 2015

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top