Connect with us

Oh! Media

Boss Hensem Potong Gaji Sendiri Untuk Naikkan Gaji Pekerja

Umum

Boss Hensem Potong Gaji Sendiri Untuk Naikkan Gaji Pekerja

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sebuah syarikat pembayaran kad kredit Gravity Payments di Seattle telah mengumuman pemotongan gajinya sendiri demi menaikkan gaji para pekerjanya.

ADVERTISEMENT

Dan Price, 30, memaklumkan gajinya yang berjumlah $1juta dolar sebulan telah diturunkan menjadi sama dengan jumlah gaji ada diantara pekerjanya iaitu $70,000 sebulan. Malah, 80% daripada keuntungan syarikat itu akan turut digunakan untuk membayar kenaikan tersebut.

Menurut Price, gajinya akan dikurangkan sehinggalah syarikat mampu mencapai keuntungan yang lebih besar daripada tahun lepas kira-kira 2.2juta.

“Saya rasa gaji CEO sebanyak itu akhirnya memberi kesan kepada saya. Saya mahu syarikat untuk menjadi mampan walaupun sesuatu berlaku kepada saya. Oleh itu buat sementara waktu, saya akan menurunkan gajinya kepada minimum sehingga syarikat itu dapat kembali kepada yang sepatutnya.”

Price memulakan syarikatnya itu pada tahun 2004 ketika beliau berusia 19 tahun. Malah, Price mengakui bahawa kos sara hidup di Seattle adalah lebih rendah pada ketika itu berbanding hari ini.

Apabila ditanya bagaimana dia meneruskan hidup dengan gaji yang rendah, Price berkata;

“Saya tidak memikirkan tentang itu sama sekali, sebenarnya ia terlalu banyak. Hidup saya bermula agak mudah, dalam banyak cara. Saya tidak mempunyai banyak tanggungjawab kewangan atau hutang.

OHMEDIA: Susah nak dapat boss macam ni. Kalau menteri kat Malaysia macam ni kan baguih juga. 

————————————————————

https://www.facebook.com/ohperfumenista

Dapatkan perfume pelbagai jenama dengan harga yang giler murah di OH! PERFUMENISTA. Dijamin berkualiti tinggi dan memuaskan hati.  
Hotline : 0122553390

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top