Connect with us

Oh! Media

Adik Syukur Akui Terasa Kehilangan ‘Kawan Baik’, Yakin Ada Hikmah Disebalik Musibah

Oh! Tidak

Adik Syukur Akui Terasa Kehilangan ‘Kawan Baik’, Yakin Ada Hikmah Disebalik Musibah

Sebelum ini kita dikhabarkan dengan berita mengenai adik Syukur atau dikenali sebagai Mogwli Malaysia yang kehilangan ‘kawan baik’, iaitu kerbau milik ayahnya Pak Khamis. Beliau mengakui bahawa sangat terasa dengan kehilangan ‘kawan baiknya’ itu. 

Difahamkan sebanyak 56 ekor lembu dari 110 ekor milik Pak Khamis mati akibat wabak hawar berdarah. Menurut Pak Khamis, kejadian ini merupakan kejadian pertama berlaku ke atas dirinya sejak menjadi penternak 50 tahun dahulu.

Namun adik Syukur yakin bahawa ada hikmah disebalik dugaan yang berlaku, yang membuatkannya lebih bersemangat dan beri kekuatan ke atas diri agar lebih berusaha. Pak Khamis sebelum ini mahu menjalankan perternakan secara fidlot namun terbantut akibat COVID-19.

Sumber gambar dari Cyber Space and Time
Sumber gambar dari Cyber Space and Time

Meskipun tidak sempat berbuat demikian, beliau yakin bahawa adik Syukur mampu merealisasikan cita-citanya itu. Bercerita mengenai bidang penternakan, Pak Khamis mengakui pernah dihina kerana berbau busuk sebelum adik Syukur menjadi popular.

Tambah Pak Khamis, anak-anaknya yang lain semua pulang ke kampung setelah mendengar berita berkenaan dan memberi kata-kata semangat kepadanya agar tidak berputus asa. Bahkan ada diantara mereka sanggup berada dikandang sehingga pukul 1 pagi bagi memastikan kerbau-kerbau berkenaan sihat.

OHMEDIA: SEMOGA URUSAN ADIK SYUKOR DAN PAK KHAMIS DIPERMUDAHKAN SELEPAS INI. 

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca adik Syukur akui rasa kehilangan kawan baik di Facebook Oh! Media


Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Trending

ITTIFY

To Top