Connect with us

Oh! Media

6 persoalan yang bermain tentang Xiaomi Yi Car WiFi DVR.

Umum

6 persoalan yang bermain tentang Xiaomi Yi Car WiFi DVR.
Baru-baru ini kami baru sahaja kami telah mecuba sebuah Smart Dashcam iaitu Xiaomi Smart YI Car Cam DVR. Didalam lautan yang seakan-akan GoPro ini, action camera Xiao Yi telah memperoleh reputasi yang amat tinggi dan tarikan dalam pasaran sports/action kamera dalam sekelip mata.

ADVERTISEMENT

Harga Xiaomi Yi Car WiFi DVR tidak masuk akal?

Xiaomi Yi adalah salah satu brand kamera dashboard yang sangat murah dan tidak masuk akal. Dengan harga kira-kira RM350.00 kebawah, ia adalah amat murah didalam kelas beliau berbanding dengan Dash Gasrmin Cam 35 atau RAC 05 GPS yang harganya 2 kali ganda daripada itu. Bagi pendapat kami, walaupun ianya sedikit plastk tetapi ia tidak menampakkan ia bergitu murah dan yang keduanya ia tidak cenderung untuk menarik perhatian jika anda rasa untuk meninggalkan kamera tersebut didalam kereta tanpa dijaga.

Gambaran Pertama tentang  Xiaomi Yi Car WiFi DVR ?

Apa yang ditemui dan menarik mengenai kamera ini adalah A12 processor terkini yang membolehkan untuk merakam video 1080p Full HD pada 60 frames per second, sebelum ini kami pernah menggunakan dashcam Koonlung C81 yang boleh merakam 1080p pada 45 frames per second. Yang menariknya adalah ia adalah salah satu daripada dashcam yang pertama mempunyai sambungan WiFi.

Reka Bentuk Xiaomi Yi Car WiFi DVR ?

Xiaomi Yi DVR boleh didapati dalam dua warna pilihan, iaitu emas dan kelabu. Warna kelabu kelihatan seperti pilihan yang baik akan tetapi apabila dipasang dari dalam ia kelihatan seperti terlalu terang dari dalam dan ia juga kelihatan seperti mudah untuk menarik perhatian dari luar.Ia mempunyai “skrin 2.7 dan empat butang di bahagian bawah, yang membuatnya kelihatan terpelihara dan bersih berbeza dengan dashcams Cina lain yang mempunyai chrome lekat, dan LED. Walaupun  diberikan faceplate kelabu dan suction cup mount yang tinggi, Xiao Yi pasti bukanlah peranti yang paling bijaksana dengan “skrin 2.7 kerana saiz segi ia agak tinggi tetapi sempit dan badan dan kanta perumahan adalah agak tebal.

Bagaimana dengan Persediaan dan Pengendalian?


 

 The Xiao Yi DVR mendapat kuasa dari kabel USB mikro, berbeza dengan kebanyakan dashcams Cina yang menggunakan pelbagai USB mini. Mikro kabel USB adalah lebih biasa dan mungkin lebih mudah untuk digantikan tetapi apa yang kami sangat dihargai adalah start-up yang cepat pada peranti ini. Masa yang diambil dari memasang peranti ke pengawalan rakaman video adalah hanya kira-kira 2-3 saat, membuat ia antara start-up yang paling cepat daripada mana-mana peranti dashcam yang pernah diguna pakai. Peranti ini juga menghasilkan haba yang sangat sedikit dan penyejukan yang baik. Ia juga adalah kamera yang berasaskan bateri tetapi kami agak yakin dengan ketahanan dan juga keselamatan Xiao Yi DVR.

Bagaimana dengan tetapan video pula?

Kamera ini mempunyai tiga tetapan resolusi: 1080 @ 30 FPS, 1080 @ 60 FPS, dan 1296 @ 30 FPS. Tetapan resolusi yang pertama adalah 1080/30fps merekod pada 15Mbps manakala dua rekod lain pada kira-kira 20 Mbps menyebabkan fail video agak besar. Kami tidak dapat mecari tetapan untuk 60FPS  untuk meningkatkan kualiti dan kelancaran video pada waktu malam dan memilih untuk menggunakkan kamera tetapan asas 1080/30 FPS yang sepertinya mempunyai dynamic range yang terbaik. Sudut Wide 165 darjah lens kamera adalah lebih luas daripada kebanyakan dashcams di pasaran dan kami mendapati perhatikan tahap ketajaman dan jelas tidak bergitu baik.  secara keseluruhannya, boleh dikatakan kualiti video itu masih jauh lebih baik daripada kamera Cina yang lain.

Secara keseluruhannya, ini adalah aduan yang biasa didengar dengan dashcams suction cup tetapi suction cup Xiao Yi DVR. Bahan adhesive mount akan menangani isu ini dan menjadi tambahan pilihan yang baik untuk kamera ini. Mujur bagi versi antarabangsa mempunyai pelekat yang mount yang lebih bagus dan mempunyai lekatan yang lebih kukuh untuk cermin depan untuk menghapuskan kegoyahan.


Keputusannya…?

percubaan pertama Xiaomi di dashcam adalah satu usaha yang kukuh dan produk yang baik diperhalusi dengan integrasi WiFi yang Baik, pembungkusan yang baik, dan kualiti video yang berada di paras atas. Sesetengah pengkritik tidak dapat menerima hakikat bahawa ia adalah satu sistem yang berasaskan bateri tetapi kami mendapati peranti yang mampu berjalan lebih sejuk daripada dashcams yang kami telah gunakan setakat ini dan dengan adanya bateri bermakna bahawa anda boleh menyemak rakaman walaupun dengan kamera dicabut dan dikeluarkan dari kereta.

Produk yang kami gunakan adalah untuk versi Cina dengan suction cup mount, sejak itu versi antarabangsa telah dikeluarkan dengan firmware yang berbeza dan operasi menu dan adhesive mount yang lebih baik. Dalam lingkungan harga ini beberapa kamera dapat menandingi dengan mudahnya Xiao Yi WiFi terhadap penggunaan dan kualiti video.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top