Connect with us

Oh! Media

Tips Sihat: 6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

Umum

Tips Sihat: 6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

Menurut riwayat, Rasullulah sallallahu wa alaihi`wa sallam tidak pernah sakit sepanjang hayatnya karana pandai menjaga kesehatannya dan salah satu rutin Rasullula adalah beliau selalu menjaga makanan sehariannya dan selalu mandi sebelum subuh.

ADVERTISEMENT

1. KULIT LEBIH LEMBUT DAN HALUS

Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang “water heater” untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. Selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. MELANCARKAN PEREDARAN DARAH

Jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. Malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. MENINGKATKAN KESUBURAN

Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. Ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. MENGURANGKAN RISIKO DARAH TINGGI

Untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. MENGURANGKAN TEKANAN DAN MEMBERI KETENANGAN

Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. Buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. Oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. MENINGKATKAN SEL DARAH PUTIH

Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. Apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. Oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.

OHMEDIA: Ambil sesuatu yang baik dari apa yang kami sampaikan. Semoga mendapat manfaat bersama. 

Kini menutup aurah tidak menghalang wanita untuk bergaya dalam fesyen mereka tersendiri. Ghaania merupakan jenama fesyen…
Posted by Oh! Media on Thursday, May 28, 2015

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

To Top