Connect with us

Oh! Media

10 Fakta Tentang Kartun Yang Korang Selalu Tengok Dekat TV

Oh! Lifestyle

10 Fakta Tentang Kartun Yang Korang Selalu Tengok Dekat TV

Siapa yang tidak pernah menonton cerita kartun pada waktu kecil dan ada sesetengahnya masih menonton cerita kartun sehingga ke hari ini. Tidak kira muda atau tua, budak ataupun orang dewasa masih lagi menontonya bukan?. Tetapi ramai yang masih tidak tahu sejarah mengenai kartun atau animasi yang ada pada hari ini. Jom kita lihat 10 fakta tentang kartun yang korang tengok tu.

1. Ia memaparkan animasi 15 minit, pauvre Pierrot, yang dibuat daripada 500 imej yang dilukis tangan.

2. Buku flip, menunjukkan animasi dengan Melibas melalui halaman buku, telah dipatenkan oleh pencetak Birmingham John Barnes Linnett pada tahun 1868.

3. Filem animasi Raynaud’s dibagunkan dengan praxinoscope beliau yang menggunakan jalur gambar berputar di sekitar bahagian dalam silinder.

4. Penggunaan perkataan “kartun” / “cartoon” pertama digunakan untuk animasi adalah 100 tahun lalu pada Oktober 1916.

5. Filem animasi pertama yang mungkin telah hilang pada hari ini ialah El Apostol, yang telah dicipta di Argentina pada tahun 1917.

6. Pada tahun 1937, Snow White Disney And The Seven Dwarfs adalah kartun major full-length pertama di dunia.

7. Filem ini memenangi Anugerah Academy khas untuk inovasi, yang dianugerahkan kepada Disney oleh Shirley Temple.

8. Anugerah Akademi Terbaik animasi filem Ciri pertama kali diberikan pada tahun 2001.

9. Karakter kartun animasi pertama yang mempunyai patung dan didirikan dengan penuh penghormatannya adalah Popeye di Crystal City, ibu kota bayam dari Amerika Syarikat pada tahun 1937.

              

 

10. Terdapat beberapa asteroid yang dinamakan sempena watak karakter kartun disney iaitu Bambi, Thumper dan Donald Duck. Yang lebih menarik lagi, terdapat asteroid yang diambil sempena nama Walt Disney iaitu Disneya.

Inilah serba sedikit fakta tentang kartun yang korang tengok dekat TV korang tu. Jadi bertambahlah sedikit ilmu korang hari ini. Jangan korang lupa pula support kartun animasi Malaysia seperti Boboiboy dan Upin Ipin ya.

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Trending

ITTIFY

To Top