Connect with us

Oh! Media

10 Fakta Menarik Tentang Google Yang Korang Tak Pernah Terfikir

Umum

10 Fakta Menarik Tentang Google Yang Korang Tak Pernah Terfikir

Gadget, Rumah, Kereta, dan banyak lagi yang korang boleh dapat melalui jaringan Google, betul atau tidak? Apa sahaja yang anda cari ataupun baca kesemuanya dari Google.com. Tapi pernah anda terfikir tak tentang Google? Apa itu Google? Jom Oh! Geekz cerita sikit 10 fakta menarik tentang Google yang korang tak pernah terikir pun. Jom.

1. Butang “I Feel Lucky”.

Termasuklah kami, hampir kesemua pengguna Google tidak pernah menggunakan butang “I’m feeling lucky”. Tetapi ujian telah dilakukan untuk menghapuskan butang tersebut dan hasilnya ia telah membuat orang merasa tidak selesa. Orang tidak suka melihat butangdibuang.

2. Google storage yang pertama.

Penyimpanan google pertama dibuat dari LEGO!. Bermula pada tahun 1998, dua orang pelajar PhD dari Stanford Larry Page dan Sergey Brin, bekerja untuk Projek Perpustakaan Digital. Mereka memerlukan sejumlah besar ruang cakera untuk menguji algoritma PageRank pada data web dunia luas. Pada masa penyelidikan mereka, saiz cakera keras terbesar adalah 4 gigabait, mereka mengumpul 10 daripada mereka ke dalam kabinet kos rendah dibuat daripada Lego. Dua tahun kemudian, syarikat itu mempunyai 5000 PC untuk mencari dan web menjalar menggunakan LINUX.


3. Googol

Sebenarnya nama ‘Google’ berlaku secara kemalangan. Satu kesilapan ejaan yang dibuat oleh pengasas asal yang menyangka mereka akan gunakan ‘Googol’.


4. Tweet pertama Google 

Tweet pertama Google adalah “I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010.” Ertinya “im feeling lucky” dalam kod binari.

5. Snek Pertama Syarikat Google

Pada Febuari, tahun 1999, gula-gula kenyal yang dikenali sebagai “Swedish Fish” adalah snek pertama  yang pernah diarahkan ke pejabat Google.

6. Doodle Google yang pertama

Laman pertama google, “Doodle” sangat terkenal. Setiap doodle merupakan peristiwa penting bagi hari tertentu. Sebagai contoh Huruf “O” digantikan dengan telur pada perkataan “Google” pada hari Easter Sunday. “Google doodle” yang pertama mempunyai gambar seperti seorang lelaki dengan tangannya melekat. Ia digunakan semasa hujung minggu dimana Larry dan Sergey cuti hujung minggu untuk ke Burning Man Festival di Nevada. The Burning Man telah diletak pada halaman utama untuk memberitahu pengguna bahawa mereka keluar dari pejabat dan tidak boleh membaiki isu-isu teknikal seperti kerosakan server pada hujung minggu tersebut.

7. Logo Google tidak berada di tengah

Google terkenal sebagai sabuah jaringan yang mempunyai reka bentuk klasik dalam dunia online. Bagaimanapun, Logo Google tidak sebenarnya berpusat pada tengah halaman sehingga 31 Mac, 2001. Pada mulanya pengguna akan ingat, laman itu berat kepada sebelah kiri dan pada awal tahun 1998, Google menggayakan tanda seru gaya Yahoo.

8. Tawaran YouTube berlaku di Denny’s

Co-founder YouTube, Steve Chen membuat perjumpaan dengan kedua-dua eksekutif Google dan Yahoo! di Resotran Denny’s, Palo Alto. CEO Yahoo!, Jerry Yang hadir pada satu mesyuarat tersebut. Akhirnya Google outbidding Yahoo! untu YouTube.

9. Halaman utama Google yang Minimal

Halaman utama Google telah terkenal dengan ciri-ciri kesederhanaan. Kesederhanaan dan reka bentuk yang minimum adalah salah satu sebab utama mengapa Google menjadi lebih popular daripada pesaing mereka seperti MSN, Yahoo!, dan AltaVista. Reka bentuk yang minimum itu sebenarnya dicipta kerana pengetahuan yang terhad terhadap HTML oleh pengasas Google, Larry Page dan Sergey Brin.

10. Google menyewa kambing

Ya, ini bukan main-main! Google menyewa kambing dari sebuah syarikat bernama California Grazing. Kambing-kambing tersebut membantu Google untuk mengurangkan jumlah rumput di ibu pejabat Google. Google menyewa 200 kambing ditambah dengan penternak dan sempadan collie untuk memotong rumput. Google berkata, “it is a lot cuter to watch than lawn mowers.”

Penjinak sepenuh masa di Oh! Media. Telah mencipta Oh! Media sejak dari dalam perut mak lagi. Hi Awak!

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top