Connect with us

Oh! Media

Viral Wanita Bersalin Sendirian Di HSI, TMJ Mahu Pihak Tertentu Diberi Amaran

Trending

Viral Wanita Bersalin Sendirian Di HSI, TMJ Mahu Pihak Tertentu Diberi Amaran

Baru-baru ini viral di media sosial dakwaan seorang wanita terpaksa melahirkan anak seorang diri di bilik pengasingan khas bagi ibu hamil positif Covid-19. Dalam hantaran di Facebook, wanita berkenaan mendakwa panggilannya untuk meminta bantuan kakitangan hospital sebelum bersalin juga tidak dilayan.

ADVERTISEMENT

BACA: Wanita Bersalin Di Stesen LRT, Pekerja Rapid KL Jadi Bidan

Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) dalam sebuah kenyataan mengesahkan dakwaan wanita bersalin sendirian di Hospital Sultan Ismail (HSI) 31 Julai lalu. JKNJ walau bagaimanapun akan menjalankan siasatan lebih terperinci mengenai kejadian ini dan mengambil tindakan penambahbaikan yang diperlukan.

Terbaru, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menerusi satu hantaran di Twitter menitahkan pihak tertentu diberikan peringatan dan amaran. Titah baginda lagi, petugas hendaklah memastikan keselamatan dan keselesaan pesakit sentiasa terjamin.

bersalin

Tunku Ismail Sultan Ibrahim menegaskan perkara-perkara tidak diingini sebegini tidak patut berlaku lagi selepas ini.

Baginda bertitah demikian selepas menerima laporan daripada seorang warganet yang mahu perhatian dan keadilan selayaknya buat pesakit berkenaan.

Netizen turut berasa terkilan memandangkan perkara berlaku melibatkan nyawa ibu dan anak yang berkemungkinan diancam bahaya.

Kredit: HRH Crown Prince of Johor , Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

To Top