Connect with us

Oh! Media

(Video) Budak Rohingya Berjaya Ditangkap, Netizen Suruh “Kutip Bagi Habis!”

budak rohingya

Trending

(Video) Budak Rohingya Berjaya Ditangkap, Netizen Suruh “Kutip Bagi Habis!”

Tular beberapa hari ini, video budak Rohingya meminta sedekah secara kasar kepada pemandu di jalanan menjadi topik yang hangat diperkatakan.

ADVERTISEMENT

BACA: (Video) Budak Rohingya Viral Gelak Sakan Kira Duit Kutipan Tepi Jalan

Menerusi video yang dimuat naik di laman TikTok @fifi_story07, difahamkan kanak-kanak Rohingya tersebut sudah berjaya ditahan oleh pihak berkuasa.

Netizen suruh kutip ketua sindiket sekali

@fifi_story07 Kan dah kena kutip..harap kutip depa semua ni hantar tempat asal memasing ddk negara orang peragai cm ape je😡😡😡#fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Kelihatan di dalam video tersebut, pihak berkuasa telah menahan kanak-kanak tersebut dan membuatkan netizen puas hati dengan tindakan itu.

Ada juga yang meminta mereka untuk segera menangkap ketua sendiket yang menjadi dalang untuk masalah ini.

Menurut pemilik video, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Lumpur telah turun operasi pengemis semalam. Pengemis tersebut berjaya ditahan di lampu isyarat depan Perkeso, KLCC dan Ampang Point.

Ada netizen yang mengatakan ini hanya jalan penyelesaian sementara. Pihak berkuasa perlu menangkap ketua sindiket, barulah nampak impak besar.

Betul juga kan? Kalau kutip mereka ini, akan datang ada lagi sindiket bawa masuk orang lain untuk dijadikan pengemis.

budak rohingya

Apa-apa pun ramai yang mengharapkan mereka ini dihantar semula ke negara asal mereka. Kalau datang negara kita buat perangai, siapa je suka kan? Semoga lepasni pihak berkuasa dapat tangkap lebih ramai lagi sindiket di Malaysia ni.

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas