Connect with us

Oh! Media

Keluarkan ‘Merchandise’ Menyerupai Masjid & Kubah, Netizen Mahu SM Buat Permohonan Maaf

Trending

Keluarkan ‘Merchandise’ Menyerupai Masjid & Kubah, Netizen Mahu SM Buat Permohonan Maaf


Baru-baru ini hashtag #SMStopDisrespectingIslam dikatakan telah viral di laman Twitter selepas agensi korea (SM Entertainment) dikatakan mengeluarkan produk ‘merchandise’ yang dilihat seperti menyerupai masjid dan Kaabah.

ADVERTISEMENT

Munurut sumber, para peminat menganggap produk ‘merchandise’ untuk pemasaran kumpulan NCT U itu dikatakan bersifat guna budaya (cultural appropiation) Islam.

Antara isu yang dibangkitkan ialah persamaan produk pin dan hiasan pop-up yang terang-terangan menyerupai Masjidil Haram dan Kaabah.

Susulan itu, netizen dan peminat telah membawa isu itu ke laman Twitter untuk mendesak agensi berkenaan membuat permohonan maaf.

Islam bukan gurauan, tolong hormat menghormat agama Islam. Kami mahukan permohonan maaf NCTsmtown.

Saya bukan muslim, tapi ini memang melampau. Kami semua mahukan permohonan maaf. – Tulis netizen di Twitter.

Kumpulan K-POP itu juga pernah menerima kecaman selepas sesi persembahan mereka di satu acara nyanyian yang dikatakan telah meniru imej makam Imam Hussein sebagai latar belakang mereka ketika program Inkigayo.

Haih, tak ada sensitiviti lansung, macam tak pernah habis pula isu mempersendakan agama ni. Dia ingat soal agama ni boleh senang-senang dibuat main gamaknya, memang melampau betul.

Kredit: Koreaboo

+ Baca respon pembaca Keluarkan ‘Merchandise’ Menyerupai Masjid & Kubah, Netizen Mahu SM Buat Permohonan Maaf di Facebook Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas