Connect with us

Oh! Media

Pantun ‘Tumbuk Sambal’ Bikin Netizen Panas!

Trending

Pantun ‘Tumbuk Sambal’ Bikin Netizen Panas!

Viral di Twitter dan Facebook tentang perselisihan faham antara netizen tentang maksud sebenar yang ingin disampaikan dalam serangkap pantun di posting milik Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Ada yang cakap pantun ni perli orang perempuan. Harap muka je cantik, tapi tak pandai menumbuk sambal (memasak). Apa lagi, memang panas la para wanita kalau dengar perkara ni.

Tapi, viral juga satu lagi penerangan yang diberikan oleh seorang penulis terkenal, Puan Nisah Haji Haron melalui Direct Message (DM) kepada individu yang bertanya secara peribadi. Beliau kata pantun ni dalam diam sebenarnya mengkritik para suami. Eh, betul ke?

Ah, sudah! Memang bergaduh la para netizen sebab nak pertahankan maruah jantina masing-masing. Tapi, bagi ohmedia, makna sebenar pantun ni terpulang pada perspektif setiap orang. Yelah, rambut sama hitam, hati lain-lain.

Tambah-tambah pula, orang dulu-dulu memang suka titipkan pesan secara berlapik. Bak lagu Siti Nurhaliza, “pantun lama tinggi kiasannya”. Apapun makna yang ingin disampaikan, kita selaku manusia kenalah sentiasa menjaga adab dan sopan santun sebagai orang Melayu, tak kisah lah lelaki atau perempuan. Sudah-sudah lah bergaduh tu ya.

Kredit: Dewan Bahasa & Pustaka, Puan Nisah Haji Haron

Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media yang juga sepenuh masa ingin menyampaikan manfaat kepada rakyat Malaysia.

Comments

Lagi dalam kategori Trending

To Top