Connect with us

Oh! Media

Maut Langgar Kereta, Ustaz Azhar Idrus Jelaskan Hukum Meninggal Dunia Ketika Rempit

Oh! Islam

Maut Langgar Kereta, Ustaz Azhar Idrus Jelaskan Hukum Meninggal Dunia Ketika Rempit

Baru-baru ini, tular satu video memaparkan seorang mat rempit maut dalam sebuah kemalangan yang berlaku berhampiran Seagate, Pulau Pinang.

ADVERTISEMENT

BACA: Syarikat Lori Punca Kemalangan Tampil Mohon Maaf, Pemandu Ada 10 Rekod Kesalahan Trafik

Kejadian yang berlaku jam 4.30 pagi itu melibatkan sebuah motosikal RXZ bersama sebuah kereta.

@malaysiagazette

Padah melanggar lampu isyarat – seorang remaja maut selepas motosikal ditungganginya merempuh sebuah kereta di simpang lampu isyarat di Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu berhampiran Seagate hari ini. Kejadian 4.30 pagi itu mengakibatkan Muhammad Akid Mat Rozi, 18, maut di lokasi kejadian. Video: Sosial Media #MalaysiaGazette #MGNews #langgarlampuisyarat #aksisuperman #highwaytundrlimchongeu #seagate

♬ Bila Tiba – Ungu

Hukum mati ketika rempit

Susulan video kemalangan tersebut, muncul pula video Ustaz Azhar Idrus menerangkan mengenai hukum meninggal dunia ketika merempit. Menurut pendakwah itu, hukum mati ketika merempit adalah haram.

Mati merempit haram dan ada sesetengah ulama menfatwakan membunuh diri. Contohnya dia berlumba dengan keadaan ada lori di depan. Maka haram kerana bukan dia nak kejar masa untuk sampai cepat di destinasi tapi berlumba bersuka-suka yang merosakkan nyawanya sendiri.

Menjengah ke ruang komen, rata-rata netizen menasihatkan anak-anak muda pada masa kini untuk tidak melibatkan diri dalam kegiatan rempit ini.

rempit

Semoga apa yang terjadi boleh dijadikan iktibar buat semua.

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Islam

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas