Connect with us

Oh! Media

Gaya Bersungguh, Ramai Ingat Jurubahasa Isyarat RTM Ini OKU

Trending

Gaya Bersungguh, Ramai Ingat Jurubahasa Isyarat RTM Ini OKU

Sering menemani pembaca berita di sudut kanan televisyen, jurubahasa isyarat Radio Televisyen Malaysia (RTM), Tan Lee Bee disangka benar-benar kelainan upaya. Mana tidaknya, gaya dan aksi Lee Bee ketika menyampaikan berita agak bersungguh-sungguh dan meyakinkan.

ADVERTISEMENT

BACA: (VIDEO) Pembaca Berita TV3 Tersasul Sebut Satu Perkataan Cuit Hati Netizen

Di TikTok, Lee Bee berkata, ketika menjalankan tugas menggunakan bahasa isyarat, dia perlu berlakon seolah-olah berada di tempat orang pekak. Dia perlu berfikir seperti orang pekak yang sedang menonton berita. Dengan cara itu, dia boleh menyampaikan berita dengan baik.

jurubahasa isyarat

Lee Bee langsung tidak berkecil hati apabila orang ramai menyangkakan dia tidak boleh bercakap. Secara berseloroh, dia berkata tidak boleh berhenti apabila sudah mula berbual.

@zam1075

Reply to @miss_aien00 🤭🤭

♬ original sound – zam1075

Memetik laporan Harian Metro, Lee Bee sudah 25 tahun berkhidmat dengan RTM menerusi segmen Nasional 8. Dia memulakan kerjaya menerusi program Selamat Pagi Malaysia (SPM) pada tahun 1986. Katanya, SPM menjadi titik permulaan dia terbabit dalam dunia penyiaran.

jurubahasa isyarat RTM

Difahamkan, Lee Bee melanjutkan pelajaran dalam bidang Pendidikan Orang Pekak di Universiti Tennessee, Amerika Syarikat selama setahun sebelum pulang dan mengajar di Sekolah Kanak-Kanak Pekak, Selangor.

Semasa pengajian, hanya Lee Bee yang normal manakala rakan sekuliahnya adalah OKU. Dia bertuah kerana didedahkan dengan banyak kemahiran bahasa isyarat ketika di situ.

Kredit: Harian Metro | TikTok zam1075

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas