Connect with us

Oh! Media

Dakwaan Guru Pedofilia, Polis Sahkan Terima Laporan

Trending

Dakwaan Guru Pedofilia, Polis Sahkan Terima Laporan

Baru-baru ini tular isu aktiviti pedofilia terhadap seorang pelajar lelaki yang dilakukan oleh seorang guru Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Tumpat. Sehubungan dengan itu, pihak polis Kelantan telah sahkan terima laporan.

ADVERTISEMENT

BACA: Pelajar Lelaki Didakwa Jadi Mangsa Cabul Guru SMK Anak Lima Dibawa Ke Hospital

Menurut laporan Sinar Harian, Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhammad Zaki Harun meminta supaya tidak membuat sebarang spekulasi kerana kes ini masih dalam siasatan.

Muhammad Zaki berkata laporan itu telah dibuat oleh pelajar dan akan lakukan siasatan secara telus dan tidak berpihak kepada mana-mana individu.

Siasatan akan dilakukan secara terperinci dan jika perlu turut membabitkan Seksyen 233 Akta Multimedia dan Komunikasi serta Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah.

Dia menyatakan beberapa saksi juga akan dipanggil untuk beri keterangan dan tidak akan mendedahkan maklumat berkaitan suspek mahupun mangsa.

Keterangan daripada beberapa saksi juga akan diambil dan siasatan mengambil kira dalam semua aspek termasuk kandungan WhatsApp dan individu lain yang pernah mereka hubungi.

Menurutnya, individu yang mempunyai maklumat berkaitan boleh tampil beri keterangan dan boleh berhubung dengan polis untuk tindakan lanjut jika mahu hadir secara rahsia.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Dr Syraf Wajdi Dusuki melalui hantaran di aplikasi X sahkan guru tersebut digantung tugas sehingga siasatan selesai.

Terdahulu, Majlis Amanah Rakyat (Mara) telah tubuhkan satu pasukan siasatan berhubung dengan kes ini.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Trending

Ke Atas