Connect with us

Oh! Media

“Dakwaan Dia Aggresive, Sukar Dikawal Tak Boleh Diterima Akal” – Mummy

Trending

“Dakwaan Dia Aggresive, Sukar Dikawal Tak Boleh Diterima Akal” – Mummy

Baru-baru ini kecoh di media sosial apabila remaja Sindrom Down berusia 13 tahun, Bella, ditemui dalam keadaan menyayat hati dipercayai akibat didera. Bersimpati dengan nasib yang menimpa anak syurga ini, orang ramai menggesa pelaku dijatuhkan hukuman sewajarnya.

ADVERTISEMENT

BACA: Netizen Mahu Keadilan Kes Penderaan Kanak-kanak OKU, Bella

Terbaru, Harian Metro melaporkan melalui perintah mahkamah yang dikeluarkan pada 5 Julai lalu, Rumah Bonda dilucutkan hak penjagaan ke atas enam kanak-kanak termasuk Bella. Kesemua kanak-kanak berkenaan kini diberi penempatan di bawah pusat kebajikan kendalian Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Foto: Harian Metro/Hairul Anuar Rahim

Malah, rumah jagaan yang didapati beroperasi secara haram sejak 2019 dan tidak berdaftar dengan JKM itu telah dikenakan tindakan sita. Siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 16A(1) Akta Pusat Jagaan 1993 (Akta 506).

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Lumpur, Che Samsuzuki Che Noh berkata, hasil siasatan mendapati hanya Bella mempunyai kesan dera sementara yang lain tiada. Jelasnya lagi, wanita berusia 28 tahun tersebut dalam pengakuan kepada JKM mendakwa Bella sukar mendengar kata dan degil.

Dia mendakwa Bella kerap mengacau adik yang lain dan kesan parut pada tangan kanak-kanak itu akibat tumpahan air panas, selain Bella didakwa akan mengopek keruping luka dan menyebabkan ia sukar sembuh.

Ketika ditanya mengapa Bella tidak menerima rawatan, wanita itu menjawab bimbang dia akan dituduh mendera jika membawanya ke hospital.

Menjawab itu wanita berkenaan dakwa dia bimbang dituduh mendera jika membawa Bella ke hospital. Bagaimanapun, kita sudah serahkan kes ini kepada polis untuk siasatan lanjut berikutan terdapat kesan luka lama dan baharu.

Di Facebook, guru yang terkenal dengan aktiviti kebajikan, Mohd Fadli Salleh berkongsi luahan hati sukarelawan Rumah Bonda (Mummy) yang sempat menjaga Bella selama empat bulan. Bella yang dia kenal adalah seorang yang ceria dan penyayang. Dakwaan Bella agresif, sukar dikawal dan suka sakitkan diri adalah tidak masuk akal.

Kata Mummy lagi, Bella seorang yang sukakan kanak-kanak kecil dan akan menjaganya dengan penuh kasih sayang. Bella akan membancuh susu dan menepuk bayi sehingga tidur.

Katanya lagi, sesiapa yang mengenali Bella pasti akan menafikan dakwaan karut tersebut. Beliau menggesa tindakan sewajarnya diambil demi menuntut keadilan kepada kanak-kanak tidak berdosa ini.

Kredit: Harian Metro, Mohd Fadli Salleh

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis sepenuh masa di Oh! Media berkaitan isu viral dan trending di media sosial.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

To Top