Connect with us

Oh! Media

Bergambar Di Lebuh Raya Viral Bukit Kukus, Orang Ramai Lari Diserbu PBT?

Trending

Bergambar Di Lebuh Raya Viral Bukit Kukus, Orang Ramai Lari Diserbu PBT?

Pada 13 Januari lalu, Lebuh Raya Bukit Kukus di Pulau Pinang telah dibuka secara rasmi kepada orang awam. Diisytiharkan sebagai lebuh raya tertinggi di Malaysia, ianya memiliki ketinggian 60 meter dan lebih tinggi daripada Rawang Bypass yang berketinggian 58.2 meter.

ADVERTISEMENT

BACA: Bentong Bypass Dibuka Secara Rasmi Hari Ini, Perjalanan Jimat 25 Minit

Sejak mula dibuka, orang ramai dilihat membanjiri kawasan itu untuk mengambil foto kenang-kenangan. Namun apa yang merisaukan ada segelintir yang memberhentikan kenderaan mereka di laluan kecemasan sehingga menyebabkan kesesakan.

@wanasraf13 hyway bukit kukus 60meter😱#peneng#fyp#malaysia ♬ Gadis Dan Bunga – Rahimah Rahim

Tindakan ini sekaligus mengundang bahaya kepada pengguna lebuh raya tersebut. Seperti perkongsian pengguna TikTok @nornabillaidzhar ini, orang awam yang berhenti dilihat mula meninggalkan kawasan itu selepas pihak peronda membunyikan siren.

https://www.tiktok.com/@nornabillaidzhar_/video/7054022351754661147

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen beranggapan bahawa mereka yang memberhentikan kenderaan di lebuh raya itu menyusahkan pengguna jalan raya yang lain.

Ada yang berpendapat pihak berkuasa wajar mengenakan saman kepada pemandu yang sewenangnya berhenti di lorong kecemasan.

Sekadar info, Lebuhraya Bukit Kukus itu telah menelan kos pembinaan sebanyak RM 545.6 juta dan menghubungkan lalu lintas tiga laluan utama dari Paya Terubong – Bukit Jambul dan Balik Pulau – Jalan Tun Sardon.

Kredit: TikTok @nornabillaidzhar_

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Trending

30 Hari Paling Trending

Ke Atas