Connect with us

Oh! Media

Elak Kelam Kabut, Ikuti Tip Ini Sewaktu Transit Di Lapangan Terbang

transit

Oh! Travel

Elak Kelam Kabut, Ikuti Tip Ini Sewaktu Transit Di Lapangan Terbang

Korang yang selalu melancong mesti akan melalui proses transit di lapangan terbang kan? Kadang-kadang transit ini boleh menjadi pengalaman yang menyeronokkan atau membosankan, bergantung kepada tempoh transit, kemudahan lapangan terbang dan aktiviti yang korang lakukan.

ADVERTISEMENT

Berikut adalah beberapa tips transit untuk membantu korang mengurus dengan lancar dan selesa di lapangan terbang.

Periksa tiket dan dokumen perjalanan korang

Sebelum korang berlepas, pastikan mempunyai tiket dan dokumen perjalanan yang sah dan lengkap, termasuk visa jika diperlukan.

Malah, penting juga perlu mengetahui jadual penerbangan korang, termasuk nombor penerbangan, masa berlepas dan tiba, dan gerbang keberangkatan.

Korang boleh mendapatkan maklumat ini dari laman web syarikat penerbangan, aplikasi mudah alih atau paparan maklumat penerbangan di lapangan terbang.

Transit

Pastikan masa transit yang mencukupi

Masa transit yang mencukupi adalah penting untuk membolehkan korang menguruskan proses imigresen, kastam, keselamatan dan pengambilan bagasi jika perlu.

Korang juga perlu mengambil kira kemungkinan kelewatan penerbangan, kesesakan trafik atau perubahan gerbang keberangkatan.

Rancang aktiviti semasa transit

Jika mempunyai masa transit yang panjang (lebih daripada 4 jam), korang boleh merancang aktiviti untuk mengisi masa lapang.

Tambahan, korang juga boleh memilih untuk berehat, makan, membeli-belah, menjelajah bandar atau menikmati kemudahan lapangan terbang seperti spa, gimnasium, bilik tidur atau pusat hiburan.

Korang juga boleh menggunakan masa transit untuk menyelesaikan kerja-kerja penting seperti menjawab e-mel, membuat panggilan atau mengemas beg.

Apa pun aktiviti yang korang pilih, pastikan sentiasa memantau paparan maklumat penerbangan dan kembali ke gerbang keberangkatan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum masa berlepas.

Transit

Ambil langkah-langkah keselamatan

Semasa transit di lapangan terbang, korang perlu menjaga keselamatan diri dan barang-barang. Korang tidak boleh meninggalkan beg atau barang berharga tanpa pengawasan.

Korang juga perlu mengikuti arahan keselamatan yang diberikan oleh kakitangan lapangan terbang dan pramugara atau pramugari.

Pastikan tidak membawa barang-barang yang dilarang seperti senjata api, bahan letupan, cecair melebihi had yang ditetapkan atau barang-barang yang mencurigakan.

Nikmati pengalaman transit korang

Transit boleh menjadi peluang untuk melawat tempat-tempat baru, bertemu dengan orang-orang baru, belajar tentang budaya-budaya berbeza atau mencuba makanan-makanan sedap.

Korang juga boleh mengambil gambar-gambar menarik, menulis blog atau berkongsi pengalaman anda dengan rakan-rakan di media sosial.

Kredit: Melancong.my

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Sekarang ni kita semua terpaksa lepaskan keinginan demi membeli barang keperluan je kak.

♬ original sound – Oh! Media – Oh! Media

  • transit
  • transit

Lagi dalam kategori Oh! Travel

Ke Atas