Connect with us

Oh! Media

Dah Ada Plan Untuk Cuti Sekolah? Ini Tips Travel Untuk Korang Yang Ada Anak Kecil

melancong

Oh! Travel

Dah Ada Plan Untuk Cuti Sekolah? Ini Tips Travel Untuk Korang Yang Ada Anak Kecil

Memandangkan cuti sekolah sudah menghampiri, anda mesti sudah merancang untuk melancong ke suatu destinasi. Tetapi anda juga risau untuk melancong kerana memikirkan keselesaan anak kecil anda.

ADVERTISEMENT

Berikut merupakan beberapa tips dan persiapan untuk melancong dengan anak kecil.

Sediakan Kelengkapan Anak Kecil Secukupnya

Pastikan segala kelengkapan bermula dari pakaian, ubat-ubatan dan makanan anak kecil disediakan secukupnya. Anda boleh mula dengan menyenaraikan segala kelengkapan mengikut hari. Malah, ada boleh buat ‘check list’ dari hari pertama ke hari terakhir melancong. Bagi menjimatkan ruang dalam bagasi anda boleh memasukan ke dalam plastik vacum.

melancong

Bekalan Makanan

Ini merupakan persiapan yang paling penting kerana anak kecil mudah cepat letih dan mudah meragam. Pastikan makanan sentiasa, contoh makanan yang boleh dibekalkan ialah nasi impit dan buah-buahan. Kalau boleh bekalkan makanan yang seimbang karbohidrat, protien dan buah-buahan atau sayur-sayuran.

Penginapan Yang Selesa Dan ‘Kids Friendly’

Anda boleh membuat pemilihan penginapan yang selesa untuk anak kecil dan memastikan tempat penginapan adalah selamat untuk kanak-kanak. Tamabahan, jika ada bajet lebih sedikit, anda boleh sewa homestay dan bawa makanan dalam tin supaya boleh masak. Bukan sahaja dapat menjimatkan kos, tetapi anak kecil juga selesa.

Bawa Stroller

Penyediaan stroller amat memerlukan bagi mereka yang berjalan kaki yang panjang. Pastikan stroller compact, mesti ‘travel’ rigan dan tahan lasak supaya senang untuk anda membawa ke hulu hilir.

Sediakan Beg Galas

Ibu bapa boleh menyediakan beg galas ini bagi memudahkan anda untuk memuatkan segala kelengkapan penting did dalam beg. Terutama sekali apabila anak kecil perlu menukar lampin atau pakaian mereka. Dengan ini anda tidak perlu bersusah payah geledah bagasi untuk menukar pakaian. 

melancong

Kredit: Scarfsweethoney

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.


@ohmedia

Pengemar makanan indonesia ini salah satu port boek untuk korang cuba makan ayam geprek yang paling sedap di kampung baru.. ohmedia #ohmakan

♬ original sound – Oh! Media – Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Travel

Instagram TiktokFacebook Twitter YouTube Telegram Whatsapp

30 Hari Paling Trending

Ke Atas