Connect with us

Oh! Media

“Pakai Barang Orang Tapi Tiada Sikap Timbang Rasa” – TMJ Tempelak Kim Pan-Gon

Oh! Tidak

“Pakai Barang Orang Tapi Tiada Sikap Timbang Rasa” – TMJ Tempelak Kim Pan-Gon

Tak lama lagi, pasukan bola sepak kebangsaan, Harimau Malaya akan berentap bagi merebut kejuaraan pada kempen Piala AFF Mitsubishi Elektrik yang bakal berlangsung pada penghujung Disember 2022 akan datang.

ADVERTISEMENT

BACA: “Ingatkan Jurulatih Asing Lain, Rupanya 2×5..”- TMJ Tak Puas Hati Dengan Kim Pan-gon

Namun begitu, timbul pula perkara kurang enak yang berlaku dalam skuad kebangsaan kita selepas terdapat 12 orang pemain yang menolak untuk mewakili skuad kebangsaan dengan 11 daripadanya merupakan pemain JDT.

Kim Pan-Gon dedah ini kali pertama berlaku padanya sepanjang berkhidmat sebagai jurulatih

Memetik laporan Utusan, Kim Pan-Gon yang memaklumkan bahawa beliau tidak pernah jumpa dan berdepan dengan situasi di mana pemain menolak untuk menyertai skuad kebangsaan sepanjang kariernya sebagai jurulatih bola sepak.

Kredit: Utusan

Ya, dalam karier saya ini adalah pertama kali. Saya be­kerja di sini, di Malaysia, jadi saya harus menyesuaikan diri dan menerima apa sahaja perubahan, saya tidak mahu merungut.

Lagipun perkara sebegini memang boleh berlaku kerana ia termaktub dalam peraturan FIFA, saya terima keputusan dan kepada pemain-pemain yang sertai kami, kami berikan layanan yang baik kepada mereka dan cuba jadikan pasukan ini satu pasukan yang baik.

TMJ tempelak kenyataan Kim Pan-Gon

Tidak berdiam diri, Tengku Mahkota Johor (TMJ) yang juga merupakan pemilik pasukan JDT menempelak kenyataan dikeluarkan Kim Pan-Gon menerusi Insta storynya.

TMJ menjelaskan bahawa para pemain mempunyai sebab mereka sendiri untuk menolak daripada mewakili skuad kebangsaan sempena kempen Piala AFF Suzuki pada kali ini.

TMJ juga memaklumkan bahawa para pemain juga merupakan manusia biasa yang memerlukan rehat selepas sekian lama berkhidmat untuk pasukan mereka bagi saingan liga Malaysia.

Pemain tidak menolak buta-buta. Mereka sentiasa memberikan komitmen yang tinggi apabila mewakili skuad kebangsaan. Tetapi pemain juga adalah manusia yang bekerja, training, main, sejak bulan Januari. Manusia mana kerja tanpa cuti?

Apabila liga atau pertandingan domestik kita break, pemain national team tiada break kerana mereka ada training camp selama 3 minggu.

TMJ turut mendakwa bahawa terdapat pihak yang mahukan kejayaan buat skuad kebangsaan tetapi langsung tidak mempunyai sikap peri kemanusiaan.

Mereka manusia macam kita. Semua buta nak kejayaan tetapi tiada initiative sikap kemanusian. Itu pasal tak ke mana.

Apa punya pemimpin atau ketua tiada simpati terhadap pekerjanya? Tiada rasa segan. Yang bayar gaji dan invest adalah club bukan awak.

Harapnya perkara sebegini dapat diselesaikan dengan elok. Kalau beginilah gayanya macam mana bola sepak kita nak maju?

Kredit: Utusan | Instagram TMJ

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas