Connect with us

Oh! Media

Pegawai Maqis Bolos 100 Kontena Daging Import & Terima Rasuah Hingga RM5k Setiap Kontena

Oh! Tidak

Pegawai Maqis Bolos 100 Kontena Daging Import & Terima Rasuah Hingga RM5k Setiap Kontena

Kes berkenaan daging sejuk beku import tanpa halal masih rancak dibicarakan di mahkamah dan setakat ini 3 pegawai Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) telah direman.

ADVERTISEMENT

Mereka telah didakwa menerima rasuah sehingga RM200,000 dengan melepaskan kontena yang dipercayai membawa daging kerbau sejuk beku dari luar negara sejak tahun 2017 lagi.

Wang ini diterima mereka dari pembekal yang tidak diiktiraf Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan menurut sumber yang diterima Harian Metro, pegawai ini telah melepaskan hampir 100 kontena dari India.

Pegawai berpangkat tinggi menerima sogokan lebih tinggi berbanding anak buahnya. Ia dipercayai berlaku di pintu masuk dagangan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) membabitkan ejen penghantaran yang menguruskan dokumen kemasukan daging sejuk beku terbabit. – Kata sumber.

Pegawai Maqis yang terlibat ini juga dikatakan masih membenarkan kontena mereka masuk ke dalam negara walaupun telah mengetahui yang mereka tiada kebenaran masuk ke dalam negara.

SPRM juga dijangkakan akan melakukan lebih banyak tangkapan selepas ini.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

To Top