Connect with us

Oh! Media

Oh! Tidak

Faktor Saiz Badan, Peguam Siti Bainun Minta Mahkamah Bagi Hukuman Ringan

Baru-baru ini, warganet telah menerima berita mengenai hukuman yang dikenakan terhadap pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun atas kesalahan mengabai dan menganiaya remaja perempuan Sindrom Down.

BACA: Mahkamah Sesyen Akhirnya Putuskan Hukuman Buat Siti Bainun Selepas Didapati Bersalah

IKLAN

Namun, pihak pembelaan Siti Bainun meminta Mahkamah Sesyen untuk mengurangkan hukuman yang dikenakan anak guamnya atas alasan sudah insaf.

Faktor kesihatan

siti bainun

Dalam hujah mitigasi di hadapan Hakim Izralizam Sanusi, peguam bela Mohammad Farhan Maaruf merayu mahkamah untuk mempertimbangkan faktor saiz badan dan tahap kesihatan Siti Bainun.

Farhan juga meminta agar mahkamah meletakkan hukuman sekadar denda sahaja dan jumlah maksimum yang mampu dibayar oleh anak guamnya.

Saya memohon mahkamah pertimbang gerak kerja sosial Siti Bainun dalam bidang kebajikan serta kesukarelawan. Anak guam perlu menjaga ibu dan hanya menjalankan perniagaan menjual kek.

Sebelum ini, Siti Bainun telah dikenakan hukuman penjara 12 tahun kerana didapati bersalah mengabaikan dan menganiaya Bella.

Kredit: Buletin TV3

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Bukan seorang doktor, Mini merupakan penulis beretika di Oh! Media yang akan cuba mencari dan menyebarkan maklumat dan info sahih lagikan benar. Tiada yang benar melainkan benar yang sebenar-benarnya.

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

Ke Atas