Connect with us

Oh! Media

Ditahan Persenda Agama, TikToker Mengaku Tiga Kali Makan Khinzir

Oh! Tidak

Ditahan Persenda Agama, TikToker Mengaku Tiga Kali Makan Khinzir

Sebelum ini, negara seberang pernah dikejutkan dengan berita seorang TikToker, Lina Mukherjee makan daging babi dalam sebuah video meskipun dirinya beragama Islam.

ADVERTISEMENT

BACA: “Hari Ini Saya Dah Langgar Rukun Iman” – TikTokers Bangga Makan Kulit Khinzir

Influencer tersebut akhirnya ditahan dan disiasat oleh pihak polis atas dakwaan menghina Islam dalam kandungan video TikToknya itu.

Makan daging babi

Pengarah Siasatan Jenayah Khas, Komisioner Agung Marlianto memaklumkan Lina dipanggil untuk siasatan selepas aksi wanita itu dilaporkan oleh seorang ustaz pada 15 Mac yang lalu.

Pihak mereka juga menerima surat pemberitahuan fatwa MUI menyatakan bahawa tindakan wanita tersebut adalah mempersendakan agama.

Selain melakukan siasatan, kami mendapatkan beberapa pandangan termasuk pakar bahasa, ITE dan jenayah bagi memastikan sama ada kandungan video Lina Mukherjee yang memakan khinzir itu adalah perbuatan jenayah.

Kali ketiga

makan

Dalam pada masa yang sama, Lina mengakui bahawa dirinya telah makan daging haram bagi umat Islam tesebut sebanyak tiga kali.

Saya sudah makan khinzir tiga kali iaitu pertama di Sri Lanka, tetapi waktu itu saya tidak sengaja makan kerana tidak tahu bahasa Inggeris ‘pork’ itu adalah khinzir.

Kali kedua saya makan ketika pergi ke sebuah majlis seorang rakan bukan Islam. Dan ketiga ini saya (makan) dengan sengaja kerana ingin tahu rasa apa keropok khinzir yang trend di TikTok.

Alahai, yang bukan-bukan sahaja. Apa pendapat korang pula?

Kredit: Harian Metro | TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Tidak

30 Hari Paling Trending

Ke Atas