Connect with us

Oh! Media

telegram

Oh! Tech

Pengasas Telegram Terkejut Lihat 70 Juta Pengguna Berhijrah Dari WhatsApp

Masih ingat dengan kejadian 12 tengah malam bila kita tiba-tiba tak dapat nak buka Whatsapp, Facebook dan Telegram? Sebelum ini kami ada laporkan Mark Zuckerberg pemilik kepada 3 aplikasi bermasalah itu mengalami kerugian berbilion ringgit dalam hanya beberapa jam.

Terkini, satu laporan menunjukkan sebanyak 70 juta pengguna seluruh dunia telah berhijrah dari aplikasi WhatsApp ke aplikasi Telegram. Penghijrahan besar-besaran itu diumumkan sendiri oleh pengasah Telegram, Pavel Durov melalui chanel Telegram miliknya.

IKLAN

Semalam (kelmarin), Telegram merekodkan peningkatan dari segi pendaftaran dan aktiviti. Kadar peningkatan harian di Telegram dalam melebihi batas normal dan kami menerima 70 juta ‘pelarian’  daripada platform lain dalam masa sehari.

Saya bangga dengan kebolehan pasukan kami menangani peningkatan mendadak ini dan Telegram masih mampu berfungsi dengan sempurna untuk majoriti pengguna.

Durov turut mengucapkan selamat datang kepada pengguna baru ke Telegram dan menegaskan mereka tidak akan mengecewakan mereka.

Bagaimanapun, Telegram mengakui berlaku sedikit kelembapan berbanding biasa di Amerika memandangkan ramai yang beralih ke aplikasi itu.

Kredit: Durov Channel

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Sayalah penulis sepenuh masa di Oh! Media yang selalu temani awak di saat susah nak tidur tu. Nak tahu apa yang terkini dan viral boleh cari nama abang ok!

Lagi dalam kategori Oh! Tech

Ke Atas