Connect with us

Oh! Media

“Susah Libatkan Rasuah” – Penerokaan Tanah Dan Hutan Berpunca Penglibatan Duit Haram

Oh! Politik

“Susah Libatkan Rasuah” – Penerokaan Tanah Dan Hutan Berpunca Penglibatan Duit Haram

Penasihat Pertubuhan Generasi Peduli Sampah Malaysia (GPS), Mohd Faizal Abdul Rani memaklumkan penerokaan tanah dan hutan secara meluas mungkin berpunca daripada rasuah.

ADVERTISEMENT

BACA: “Slogan Menentang Rasuah, Perompak, Lanun Hanya Pura-Pura” – Hadi Awang

Menurut Faizal, penerokaan secara haram itu menjadi tanda tanya adakah aktiviti tidak sah dalam pengetahuan pihak berkuasa atau sengaja dilindungi kerana kepentingan peribadi.

Unsur rasuah

Faizal menambah sekiranya aktiviti berlarutan, ia akan memberi kesan terhadap alam sekitar sama ada dalam jangka masa pendek mahupun panjang.

Mungkin ada unsur rasuah. Bila ada kes, senang sahaja tutup malah ada yang menjadi orang tengah memberitahu sebarang tindak-tanduk pihak berkuasa bagi memastikan mereka terlibat tidak ditangkap. Susah apabila melibatkan rasuah. Manusia yang terlibat dengan amalan tersebut tidak boleh dikawal selagi individu itu sendiri masih menerima dan meminta. – Mohd Faizal

Tambahan, Faizal juga meminta kerajaan negeri atau Persekutuan perlu meneliti setiap projek yang diluluskan bagi mengekalkan kelestarian dalam pelan pembangunan negara.

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori Oh! Politik

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas