Connect with us

Oh! Media

Berkat Doa Ibu, Wanita Ini Akhirnya Dapat Kerja Kerajaan Selepas 17 Kali Gagal Temuduga SPA

Oh! Inspirasi

Berkat Doa Ibu, Wanita Ini Akhirnya Dapat Kerja Kerajaan Selepas 17 Kali Gagal Temuduga SPA

Benarlah apa yang dikatakan, rezeki itu tak pernah salah alamat. Biarpun lambat, jika ditakdirkan sudah menjadi rezeki kita, kita pasti akan mendapatkannya suatu hari nanti.

ADVERTISEMENT

Itulah yang dapat digambarkan dengan pengalaman seorang wanita yang gagal melepasi peperiksaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) sebanyak 17 kali sebelum ini.

Menerusi perkongsian video di TikTok, wanita yang dikenali sebagai Mya Zainal memohon pelbagai jawatan dalam kerajaan sejak 2012. Selepas 10 tahun mencuba, dia akhirnya berjaya dan dipanggil lapor diri Oktober lalu.

Menerusi paparan video, dapat dilihat antara jawatan yang dipohonnya sebelum ini adalah Pembantu Pembangunan Masyarakat (S19), Pembantu Tadbir (N19), Pembantu Pendaftaran (KP19), Penolong Pegawai Tadbir (N29), Pembantu Penerangan (S19) dan banyak lagi. Semuanya gagal!

Difahamkan, dia berjaya melepasi temuduga dan kini bekerja di salah satu jabatan di Kementerian Pertahanan Malaysia.

Dia amat bersyukur berkat kesabaran dan doa seorang ibu, dia kini berjaya menggapai cita-citanya untuk bekerja di sektor kerajaan. Tahniah diucapkan! Apa yang penting, sikap tak mudah putus asa Mya ini wajar dijadikan contoh.

Kredit: TikTok Mya Zainal

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas