Connect with us

Oh! Media

Abang Viva Terima Sijil Penghargaan Adiwira Dan Ini Apa Akan Dilaluinya Nanti

abang viva

Oh! Inspirasi

Abang Viva Terima Sijil Penghargaan Adiwira Dan Ini Apa Akan Dilaluinya Nanti

Semangat dan bantuan diberikan oleh Azwan Omar yang turun membantu mangsa banjir semangnya memberi inspirasi kepada ramai orang. Azwan atau lebih dikenali sebagai Abang Viva antara mereka yang datang membantu mangsa banjir di beberapa buah negeri.

ADVERTISEMENT

Mungkin ramai yang mengikuti perkembangan Abang Viva yang telah bersetuju untuk menerima sebuah kereta 4×4 dari seorang usahawan, Sha Hassan. Sebenarnya Azwan turut menerima anugerah lain.

Terima sijil penghargaan dari APM

Berdasarkan perkongsian terbaru Azwan di akaun TikTok miliknya, dia telah menerima sijil Adiwira Prihatin Musibah daripada Angkatan Pertahanan Awam atas usaha yang dilakukannya.

Alhamdulillah atas berkat doa mak ayah dan orang ramai semua saya telah menerima sijil penghargaan Adiwira Prihatin Musibah.

@abangvivaofficial #abangvivaofficial #atar1 ♬ MALAYSIA – Faizal Tahir

Bantu Abang Viva jalani latihan penyelamatan

Memetik laporan SInar Harian, Abang Viva bukan hanya mendapat sijil penghargaan tetapi turut bakal menjalani latihan khas. Itu dinyatakan sendiri Pengarah APM negeri, Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra di mana pihaknya akan membantu Azwan menjalani latihan penyelamatan yang lebih tersusun dan sistematik.

Latihan ini dapat menjadikan Azwan lebih bersedia serta berkeyakinan dalam menjalankan tugas sukarelawan kepada masyarakat pada masa akan datang.

Jadi, kita akan latih beliau mengikut kursus penyelamatan yang lebih lengkap. Selain itu beliau akan menjalani latihan supaya apabila turun memberi khidmat di tempat bencana, beliau lebih bersedia dan berkeyakinan.

Disebabkan pada masa ini beliau mempunyai kerja hakiki, jadi sekiranya ada waktu terluang beliau boleh bersama kita sebagai sukarelawan pasukan pertahanan awam bagi memberi khidmat kepada masyarakat.

Apapun kami di Ohmedia sangat kagum dengan sikap keperibadian yang ditunjukkan Abang Viva ni yang merendah diri dan nampak ikhlas membantu. Semoga Allah sahaja yang membalas jasa baik Azwan dan harapnya lebih ramai lagi rakyat Malaysia yang terpanggil untuk sama-sama memberikan bantuan di masa akan datang.

Kredit: Sinar Harian | TikTok

+ Baca respon pembaca yang di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Inspirasi

Ke Atas