Connect with us

Oh! Media

Wanita Ini Kongsi Tips Cari Anak Hilang Di Tempat Awam, Jangan Jerit Nama Anak Tapi Buat Cara Ni…

anak hilang

Oh! Lifestyle

Wanita Ini Kongsi Tips Cari Anak Hilang Di Tempat Awam, Jangan Jerit Nama Anak Tapi Buat Cara Ni…

Ibu bapa pastinya akan berasa cemas jika anak kecil mereka tiba-tiba sahaja hilang dari pandangan. Lagi-lagi bila sedang berkunjung ke tempat awam seperti pasar raya misalnya.

ADVERTISEMENT

Sebelum ini tersebar video menunjukkan seorang bapa dalam keadaan cemas apabila anaknya tiba-tiba hilang di sebuah pasaraya.

Disebabkan itu, seorang wanita bernama Reina Lum yang juga seorang peguam telah berkongsi tips untuk mencari anak hilang dengan cara lebih berkesan.

Reina di TikTok berkata bahawa perbuatan menjerit dan memanggil nama anak bukanlah cara yang efektif. Sebaliknya, jerit ciri-ciri anak anda pakai seperti warna pakaian, ketinggian atau sebarang maklumat yang membolehkan orang ramai bantu kesan.

Menurut logiknya, lebih banyak orang akan membantu mengesan dan peluang untuk menemukan kembali anak yang hilang adalah lebih tinggi.

…jerit, saya tengah cari budak lelaki, baju putih, seluar jeans, kasut warna hijau, pasti semua orang akan mula mencari anak tersebut..

Dengan cara itu, penculik akan membatalkan niat untuk melakukan perbuatan jahat kerana sedang diperhatikan orang ramai.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen mendapati cara itu terlihat lebih efektif berbanding tindakan menjerit memanggil nama sahaja.

Ada netizen meninggalkan komen yang menerangkan bahawa amalan yang dijelaskan Reina sebenarnya telah lama dilakukan di negara barat.

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

Ke Atas