Connect with us

Oh! Media

Hindari Nafas Berbau, Ikut 5 Cara Untuk Mulut Lebih Sihat Ramadan Ini

Branded

Hindari Nafas Berbau, Ikut 5 Cara Untuk Mulut Lebih Sihat Ramadan Ini

Puasa menjadikan mulut berbau. Salah satu sebabnya adalah pengumpulan bakteria di dalam mulut. Tapi macam mana nak hadapi masalah ini? Jom kami share 5 langkah mudah.

Minum air secukupnya

Ketika sahur dan berbuka, pastikan korang minum air secukupnya. Ini kerana kekeringan mulut turut menjadi salah satu punca mulut berbau.

Elak kopi dan teh

Kopi dan teh menyebabkan badan lebih kerap buang air kecil sekaligus membuatkan air hilang dari badan. Secara tidak langsung akan menyebabkan pengumpulan bakteria dan seterusnya mulut berbau.

Kurangkan bercakap

Bercakap juga tanpa sedar membuatkan kelembapan dalam mulut berkurang. Jadi kurangkan bercakap untuk mengelak perkara ini, sambil tu boleh elak termengumpat juga!

Bersihkan lidah

Bukan sahaja gigi, lidah juga perlu dibersihkan kerana turut menjadi tempat pengumpulan bakteria punca bau dan masalah kesihatan mulut.

Berkumur dengan LISTERINE®

Ramai yang ingat memberus gigi dua kali sehari sudah cukup untuk menjaga kesihatan mulut. Tidak ya. Ini kerana memberus gigi hanya membersihkan 25% daripada mulut. Ada langkah lain perlu korang ambil untuk pastikan bakteria dihapuskan. LISTERINE® membunuh 99.9% bakteria punca bau mulut, plak dan masalah gusi dan memastikan mulut bersih.

Kalau ada yang tertanya-tanya, betul ke memberus gigi tidak cukup untuk menjaga kesihatan mulut? Ya. Sebabnya berus gigi tidak dapat membersihkan ruang dicelahan gigi, kawasan dibawah gusi dan bakteria di lidah dan pipi. sebab itulah kena berkumur dengan LISTERINE®.

#MulutKosongKosong LISTERINE®

Sepanjang bulan mulia ini, kesihatan mulut sangat penting. Kita mestilah menjaga kesihatan mulut dan memastikan mulut bersih dari kuman dan juga terjaga dari kata-kata negatif. Bila mulut dijaga, bersih tanpa kuman dan berkata-kata baik, barulah #MulutKosongKosong.  Bercakap tentang mulut yang sihat, semestinya bererti mulut yang berkumur dengan LISTERINE®. 

Ketika berbuka, mesti macam-macam terhidang sedia untuk dinikmati kan?Untuk mendapat #MulutKosongKosong dari kuman dan boleh berbuka dengan meriah, berkumur dengan Listerine ketika sahur dan selepas berbuka untuk membasmi 99.9% bakteria oral. Bila mulut kekal dilindungi, macam-macam boleh dinikmati!

Nak tahu lebih lanjut mengenai LISTERINE®, boleh lawati ke laman web mereka di SINI. Dapatkan produk LISTERINE® pula di SINI dan alami sendiri #MulutKosong-Kosong LISTERINE® musim perayaan ini.

Lagi dalam kategori Branded

Ke Atas