Connect with us

Oh! Media

Jangan Buang Serbuk Kopi Yang Telah Digunakan! Ini 5 Manfaat Yang Perlu Korang Tahu Mengenainya

Oh! Lifestyle

Jangan Buang Serbuk Kopi Yang Telah Digunakan! Ini 5 Manfaat Yang Perlu Korang Tahu Mengenainya

Kopi merupakan minuman yang mempunyai rasa dan aroma yang menawan. Bahkan kerana sifatnya itu, kopi mempunyai penggemarnya tersendiri.Tapi tahukah korang bahawa fungsi kopi bukan sekadar minuman sahaja. Serbuk kopi yang tidak digunakan lagi mempunyai beberapa kebaikan yang boleh korang manfaatkan.

ADVERTISEMENT

Menjadi scrub muka

Sumber gambar dari Skincare.com

Dengan mencampurkan sedikit sahaja serbuk kopi yang tidak digunakan lagi dengan air atau minyak, serbuk kopi tadi telah berubah menjadi scrub muka yang mampu menyingkirkan sel-sel kulit mati pada wajah korang.

Hilangkan kutu pada haiwan peliharaan

Sumber gambar dari The Mercury News

Setelah memandikan haiwan peliharaan korang dengan shampoo atau sabun. lumurkan serbuk kopi yang tidak lagi digunakan pada bulu haiwan berkenaan dan kemudian bilas dengan air bersih dan tunggu sampai kering. Ada yang mengatakan bahawa serbuk kopi juga mampu membuatkan bulu haiwan lebih halus.

Menyihatkan kulit kepala

Sumber gambar dari iDiva

Selain boleh digunakan pada muka, korang juga boleh gunakan serbuk kopi berkenaan pada kulit kepala. Kerana serbuk kopi berkenaan dikatakan dapat menghilang dan mencegah berlakunya tompokokan sel kulit mati (kelemumur) yang menjadi punca kegatalan pada kulit kepada.

Galakkan pertumbuhan rambut

Sumber gambar dari Google

Dipetik dari Kompas.com, beberapa kajian yang dijalankan membuktikan bahawa serbuk kopi mampu untuk menggalakkan pertumbuhan rambut. Ini kerana serbuk kopi mengandungi bahan kafein yang didakwa mampu merangsang pertumbahan rambut.

Menghilangkan lebam dibawah mata

Sumber gambar dari Boots

Tanda penuaan dikatakan muncul dengan cepat dibawah mata, salah satunya warna hitam dibawah mata seakan lebam. Serbuk kopi dikatakan mampu untuk mengatasi masalah ini kerana selain mempunyai bahan kafein ia juga mempunyai bahan anti-oksidan.

Beberapa kaijan membuktikan produk kecantikan kulit mengandungi dua bahan berkenaan kerana dikatakan sangat ampuh untuk mencegah penuaan dan warna hitam dibawah mata.

OHMEDIA: FUNCTION JUGA SERBUK KOPI NI SEBENARNYA. SELALU LEPAS BANCUH KOPI TERUS JE BUANG SERBUK TU.

Sumber: Kompas.com

+ Baca respon pembaca manfaat serbuk kopi di Facebook Oh! MediaPenulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Lifestyle

30 Hari Paling Trending

To Top