Connect with us

Oh! Media

“Saya Mengaku Bawa Jemaah Tak Vaksin Ke Saudi” – Ustaz Abu Syafiq

Oh! Islam

“Saya Mengaku Bawa Jemaah Tak Vaksin Ke Saudi” – Ustaz Abu Syafiq

Minggu lepas kita dikejutkan dengan berita dimana terdapat jemaah umrah dari Malaysia yang disahkan positif wabak yang melanda dan antara mereka ada yang tidak mengambil vaksin.

ADVERTISEMENT

BACA : Ustaz Abu Syafiq Dakwa Difitnah Teruk Dengan Pasukan Ustaz Ebit Lew

Rasanya semua dah tahu kalau nak menggembara ke luar negara dan sebagainya, individu tersebut haruslah lengkap vaksinasi agar risiko untuk dijangkiti wabak itu kurang. Tapi macam mana mereka ni boleh terlepas?

Baru-baru ini, Ustaz Abu Syafiq ada membuat pengakuan di akaun Instagram miliknya bahawa dia membawa jemaah tidak divaksin MM masuk ke tanah suci. Apa dia vaksin MM tu?

Saya mengaku saya tidak vaksin dan bawa orang yang tak vaksin ke Saudi.

Vaksin MM merupakan satu vaksin yang pernah diwajibkan apabila ingin memasuki ke tanah suci sebelum ini. Maknanya, vaksin MM tidak sama dengan vaksin Covid-19 tau, jangan salah faham pula.

Isu jemaah yang tidak lengkap vaksinasi Covid-19 masih lagi dalam siasatan, siapalah punya angkara boleh bagi terlepas masuk ke tanah suci tu kan?

Apapun, jangan lupa untuk mematuhi SOP yang telah ditetapkan agar kita semua dapat mengurangkan risiko untuk dijangkiti dan menjalani kehidupan seperti yang sebelumnya.

Kredit: Instagram

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

Ke Atas