Connect with us

Oh! Media

“Pakai Niqab Tapi Mata Sangat Cantik” – Ustazah Asma’ Nasihat Wanita Jangan Sampai Tabarruj

Oh! Islam

“Pakai Niqab Tapi Mata Sangat Cantik” – Ustazah Asma’ Nasihat Wanita Jangan Sampai Tabarruj

Di TikTok, tular satu rakaman video memaparkan pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun menegur segelintir wanita yang mengenakan solekan berlebihan pada wajah.

ADVERTISEMENT

BACA: “Tak Seharusnya Begitu Tabarruj” – Wanita Berhijab Pakai Cap Haram? Pendakwah Perjelas Hukum

Dalam video itu, Ustazah Asma’ ada menyebut mengenai segelintir wanita berniqab menutup sebahagian muka tetapi bahagian mata sangat cantik dan menyerlah.

Sekadar gambar hiasan

Jelasnya, tujuan utama berniqab adalah untuk mengelakkan perhatian tapi apabila mata disolek berlebihan ianya akan membuatkan ramai tertarik.

Tambahnya lagi, mata dan mulut merupakan tarikan yang kuat bagi wajah tak kira lelaki atau perempuan. Nasihat beliau ini ditujukan kepada semua tetapi bila memakai niqab, keinginan lelaki untuk melihat kecantikan seorang wanita itu lebih tinggi.

@f4tin4yu90 #niqab #subahanallah #ustazahasmaharun ♬ bunyi asal – 4yuKamil90

Sama ada pakai niqab ke tak pakai niqab, maksudnya biarlah wajah kita tu yang natural kecuali mungkinlah pakai bedak sikit pakai sunblock ke pakai krim untuk menutup cela.

Itu kalau kita baca yang ditulis oleh Jabatan Mufti dibenarkan syarak supaya ada keyakinan diri supaya diri tu lebih bersih kemas. Dengan tujuan tersebut lebih kemas lebih bersih lebih berkeyakinan tetapi jangan sampai bertabarruj.

Beliau turut menasihati wanita supaya tidak berlebihan (tabarruj) dalam bersolek. Sebagai wanita biarlah natural dan sederhana sahaja dengan tujuan untuk kebersihan dan keyakinan diri.

Kredit: TikTok @f4tin4yu90

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Oh! Islam

30 Hari Paling Trending

Ke Atas