Connect with us

Oh! Media

Sistem Tol Tanpa Palang Akan Ada Di Malaysia Tak Lama Lagi?

Tol tanpa palang

Oh! Gear

Sistem Tol Tanpa Palang Akan Ada Di Malaysia Tak Lama Lagi?

Terdapat beberapa negara lain yang telah menggunakan sistem tol tanpa palang buat pengguna di lebuhraya dan untuk pengetahuan, Malaysia juga akan menggunakan sistem yang sama tak lama lagi tau.

ADVERTISEMENT

Menurut laporan Pandu Laju, pelaksaan sistem tersebut dibuat FIRMA pembekal solusi teknologi, Green Packet Bhd dengan kerjasama FETC International Co (FETCi). Terbaiklah!

Peranan Green Packet adalah menyediakan pembiayaan, maklumat tempatan dan kepakaran dalam pembayaran teknologi kewangan. FETCi pula berperanan untuk menyediakan peralatan dan mempunyai kepakaran pelaksanaan MLFF.

Ujian pertama tol tanpa palang ini akan dibuat di Lebuhraya Besraya KM5.5 (Arah Utara) bermula awal tahun 2022 nanti untuk pengumpulan data selama tiga bulan.

Kemudian, data yang telah dikumpul akan dikongsikan kepada pihak berkuasa untuk membuktikan keberkesanan Sistem Bebas Pelbagai Lorong (MLFF).

Dengan sistem tol seperti ini, ia akan membantu aliran trafik berjalan lebih lancar dan dapat mengurangkan kesesakan dari yang sebelum ini. 

Kredit: Pandu Laju

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Lagi dalam kategori Oh! Gear

30 Hari Paling Trending

To Top