Connect with us

Oh! Media

Tarian Pelik Da’i Syed Dikecam Netizen Tapi Ada Juga Yang ‘Backup’ Kata Itu Adat Orang Arab

da'i syed

Oh! Artis

Tarian Pelik Da’i Syed Dikecam Netizen Tapi Ada Juga Yang ‘Backup’ Kata Itu Adat Orang Arab

Pendakwah bebas, Da’i Syed dan pengacara, Hana Ismail akhirnya selamat disatukan sebagai suami isteri dengan sekali lafaz dalam sebuah majlis pernikahan beberapa hari lalu.

ADVERTISEMENT

BACA: Dai’ Syed Lafaz Akad Dalam Bahasa Arab, Hana Ismail Malu-Malu Salam Tangan Suami

Majlis pernikahan pasangan selebriti ini berlangsung di Masjid Ibnu Mas’ud, Kuala Lumpur dan mereka turut melakukan majlis resepsi pada malam hari yang sama di Magica Hall, Monterez Club Shah Alam.

Majlis melibatkan pasangan selebriti seperti ini sudah pasti menarik perhatian netizen dan seperti biasa, ada sahaja yang tak kena di mata segelintir individu.

Ini apabila Da’i Syed dalam satu video dilihat menari tarian Marawis yang dikatakan tradisi bagi keturunan Arab. Tarian ini bagaimanapun menimbulkan salah faham dalam kalangan netizen yang menyifatkan ia sebagai hiburan melekakan.

“Menari lagu arab majlis itu berkah” – Komen sinis netizen.

Kenapa mesti ada jer yang salah di mata netizen? Heran…

Namun, tidak semuanya bersetuju dengan kecaman yang diberikan netizen kali ini apabila ramai juga yang tampil menerangkan apa tujuan tarian itu dilakukan Da’i Syed. Ia merupakan tarian Marawis yang juga tradisi bagi keturunan Arab iaitu Syed dan Syarifah.

Ada juga yang memberi perbezaan di mana jika kita di Malaysia biasanya akan ada persembahan tarian zapin dan jika di Yaman, mereka akan persembahkan tarian Marawis.

Nasihat kami di Ohmedia, jangan cepat menghukum dan mengecam tanpa usul periksa. Kaji dan fahami dahulu sebelum mengeluarkan sebarang komen, barulah komen kita tu jadi berilmu sikit.

@xtra_my Sportinglah pengantin lelaki menari tarian marawis 😍 #fyp #xtramy #daiesyed #menari #marawis #walimatulurus #beritaditiktok #sembangentertainment ♬ original sound – XTRA

Kredit: TikTok

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Lagi dalam kategori Oh! Artis

Ke Atas