Connect with us

Oh! Media

Disangka Rakan Artis Minta Bantuan, Bell Ngasri Kerugian RM1,000

Oh! Artis

Disangka Rakan Artis Minta Bantuan, Bell Ngasri Kerugian RM1,000

Pelakon yang menjadi perhatian ketika ini, Bell Ngasri, 41, mengalami kerugian sebanyak RM1,000 selepas menjadi mangsa penipuan dalam talian yang menyamar menjadi pelakon veteren, Mubarak Majid, baru-baru ini.

ADVERTISEMENT

Bell yang tidak berfikir panjang dan menganggap pelakon itu memerlukan bantuan terus menghulurkan wang tersebut sebelum mengetahui bahawa ia adalah perbuatan ‘scammer’.

Menurut laporan Harian Metro, Bell atau nama sebenarnya Nasrizal bin Ngasri menganggap perkara yang berlaku kepada dirinya itu dijadikan sebagai pengajaran.

Saya memang ingat mesej WhatsApp itu daripada Mubarak. Saya memang tak berfikir panjang kerana memang ingat dia perlukan bantuan.

Lagipun saya dah kenal dengan Mubarak sejak kecil lagi dan mana mungkin saya syak apa-apa. Dia juga sudah lama berlakon, jadi apa salahnya saya membantu ketika dia dalam kesusahan.

Malangnya itu bukan dia, tapi penipu yang menyamar sebagai Mubarak. Saya anggap wang yang sudah dimasukkan itu sebagai sumbangan sajalah.

Bell yang pertama kali menjadi mangsa penipuan itu turut mengakui bahawa dia enggan berasa tertekan atau marah kerana dia sedar pada musim ini, ramai orang terjejas dan sanggup melakukan penipuan untuk mendapatkan wang demi kelangsungan hidup.

Selain Bell, beberapa rakan artis yang lain juga turut menjadi mangsa penipuan yang menggodam aplikasi Whatsapp milik Mubarak Majid.

Mujur saya hanya masukkan RM1,000 walaupun orang itu mendesak supaya hantarkan wang lagi. Tapi saya kasihan juga pada seorang rakan pelakon lain yang ditipu sebanyak RM1,700 oleh individu yang sama.

Kata Bell, dia menasihati masyarakat agar berhati-hati terhadap sesiapa saja yang mengirm mesej di telefon yang meminta bantuan dan seeloknya melakukan penyelidikan supaya tidak menjadi mangsa penipuan seperti dirinya.

Kredit: Harian Metro

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media

Penulis di Oh! Media berkaitan isu-isu terkini dan hiburan di media sosial yang mampu memberikan manfaat serta membuka peluang kepada rakyat Malaysia agar sentiasa mengetahui isu semasa dengan lebih pantas.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Artis

30 Hari Paling Trending

To Top