Connect with us

Oh! Media

“Dabik Dada Boleh Shooting Tanpa Vaksin” – Fauziah Nawi Tegur Artis Buat Provokasi

Oh! Artis

“Dabik Dada Boleh Shooting Tanpa Vaksin” – Fauziah Nawi Tegur Artis Buat Provokasi

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersetuju melonggarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi industri kreatif. Berita baik ini sudah tentu memberi kelegaan kepada penggiat seni yang menantikan peluang untuk kembali bekerja.

ADVERTISEMENT

BACA: Pawagam Antara Yang Dibenarkan Operasi Mulai 9 September Ini

Kelonggaran ini diberikan hanya kepada penggiat seni dan pekerja yang sudah menerima dua dos lengkap vaksin COVID-19. Walau bagaimanapun, timbul pula dakwaan ada individu yang masih belum menerima suntikan vaksin mengambil kesempatan di atas kebenaran ini.

Terbaru, seniwati Fauziah Nawi menegur sikap artis dan penerbit yang mengambil ringan mengenai arahan serta Prosedur Operasi Standard (SOP) penggambaran. Menurutnya, artis tersebut tidak perlu mendabik dada ditawarkan shooting walaupun tidak divaksin.

Jelasnya lagi, perbuatan ini secara tidak langsung akan menjejaskan penggiat seni yang lain. Dia tidak mahu kebenaran penggambaran ditarik balik hanya kerana segelintir orang yang pentingkan diri sebegini.

Seniwati ini turut mengingatkan individu tersebut supaya tidak membuat sebarang provokasi dan sombong dengan tawaran pekerjaan yang diterimanya. Menurut Fauziah lagi, tiada siapa yang cemburu dengan tawaran itu namun berharap tidak menguar-uarkannya kerana bimbang akan menimbulkan masalah kelak.

Meninjau ke ruangan Instagram, pengarah terkenal Micheal Ang dan Shahrulezad Mohameddin turut mempersoalkan tujuan artis berkenaan membuat provokasi. Disebabkan kesombongan itu, ada pihak yang akan terpalit dan dituduh ‘pejam mata’. Katanya, jangan disebabkan individu itu, industri perfileman terpaksa ditutup semula.

Kredit: Instagram Fauziah Nawi

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh!Media.

Lagi dalam kategori Oh! Artis

30 Hari Paling Trending

Ke Atas