Connect with us

Oh! Media

Ramai Dakwa Keracunan Makanan Lepas Makan Oyster Di Medan Selera Viral

oyster

Oh! Makan

Ramai Dakwa Keracunan Makanan Lepas Makan Oyster Di Medan Selera Viral

Kedai makan viral mana pula buat hal hari ni? Kalau sebelum ni kecoh pasal kedai nasi ayam viral dekat Pulau Pinang, sekarang kecoh pula pasal pelanggan keracunan makanan lepas makan oyster.

ADVERTISEMENT

Isu ini mula viral selepas seorang Tiktoker berkongsi sedang makan di sebuah kedai menjual kerang bakar dan oyster di medan selera Petaling Jaya.

Bagaimanapun, rupa-rupanya ramai yang pernah makan dan berkongsi pengalaman buruk mereka selepas nikmati oyster di kedai terbabit.

@lianausm96 Cheap Oysters?!?! Run bestie run!! 🤩🤭 • • #myfoodie #makanlokal #makananviral #foodreview #foodexploration #foodietiktok #fyp #foryoupage #malaysia #tiktokmalaysia #léatheexplorer #viral #makanlokal ♬ original sound – Léa ✨🍱🍜🍨

Berdasarkan hantaran seorang individu di Twitter pula, dia menerangkan tentang komen-komen netizen berkenaan pengalaman itu.

Ramai individu yang berkata mereka terkena keracunan makanan disebabkan memakan oyster di kedai itu. Bukan seorang atau dua tetapi rupanya ramai yang mengalami nasib sama.

Dia turut mencadangkan agar mereka yang terkena keracunan makanan untuk membuat laporan terhadap pihak berwajib kerana ia merupakan isu yang serius dan boleh menyebabkan kematian (makan oyster mentah).

Bukan itu sahaja, sesetengah netizen berkata oyster di medan selera tersebut tidak segar memandangkan warnanya yang sudah ‘lebam’.

Sebaliknya, menurut mereka jika mahu makan oyster segar perlulah pergi ke kedai yang menghidangkan atau mempunyai ‘display’ menunjukkan ia masih hidup, bukanlah ‘frozen’.

Oyster mentah mesti dimakan (ketika masih) segar. Bukan yang sudah disejuk beku.”

Seorang individu turut berkongsi sekeping gambar menunjukkan keadaan oyster yang dihidangkan di medan selera terbabit.

Memang jelas kelihatan ia sudah tidak segar dan sudah bertukar warna coklat.

Comments

Lagi dalam kategori Oh! Makan

Ke Atas