Connect with us

Oh! Media

COVID-19

Sultan Nazrin Perkenan Semua Masjid & Surau Di Perak Dibuka

Baru-baru ini tersebar beberapa buah jemaah surau telah dikompaun pihak berkuasa apabila didapati tidak mematuhi SOP yang ditetapkan.

Bagaimanapun, hari ini Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzudin Shah telah memperkenankan semua masjid dan surau di negeri Perak untuk kembali menjalankan solat Jumaat.

IKLAN

Ini termasuklah surau yang ada di dalam pejabat, sekolah, kilang-kilang dan semua tempat sepanjang tempoh PKP.

Baginda turut memperkenan had maksimum 40 orang jemaah bagi solat Jumaat, solat fardu dan solat jenazah tidak termasuk ahli jawatankuasa dan pegawai masjid atau surau. Jemaah yang dibenarkan terbatas kepada warganegara Malaysia lelaki dalam lingkungan usia 18 hingga 70 tahun. – Kata Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Datuk Seri Mohd Annuar Zaini.

Datuk Annuar juga menjelaskan aktiviti kuliah agama juga dibenarkan di antara waktu solat Maghrib dan Isyak. Tetapi, jamuan di dalam atau perkarangan masjid dan surau tidak dibenarkan sama sekali.

Sultan Nazrin juga bertitah agar setiap masjid dan surau melakukan solat sunat Hajat bagi memohon kepada Allah agar bencana kesihatan yang melanda dunia ini berakhir segera. #KitaJagaKita

Kredit: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook Oh! Media.

Sayalah penulis sepenuh masa di Oh! Media yang selalu temani awak di saat susah nak tidur tu. Nak tahu apa yang terkini dan viral boleh cari nama abang ok!

Comments

Lagi dalam kategori COVID-19

Ke Atas