Connect with us

Oh! Media

Kerajaan Benarkan Rentas Negeri Serentak Seluruh Negara, Ini 5 Negeri Yang Masih Bawah 80% Vaksinasi Dewasa

rentas negeri

COVID-19

Kerajaan Benarkan Rentas Negeri Serentak Seluruh Negara, Ini 5 Negeri Yang Masih Bawah 80% Vaksinasi Dewasa

Bila kerajaan nak umum boleh rentas negeri ni? Mesti soalan ni sentiasa bermain dalam fikiran korang kan? Kami dekat ohmedia pun macam itu juga, huhu. Sebelum ini kerajaan telah memaklumkan kebenaran rentas negeri akan diberikan sebaik sahaja negara mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa. Tapi!

ADVERTISEMENT

Perdana Menteri hari ini bagaimanapun memaklumkan satu lagi kenyataan sebelum pembukaan semula sempadan negeri. Kenyataan itu berbunyi seperti ini, “Rentas negeri akan diumumkan tidak lama lagi, kita tunggu. Pengumuman akan melibatkan seluruh negara secara serentak”.

Ini bermakna selain menantikan pencapaian 90 peratus untuk seluruh negara, kerajaan juga ingin mencapai 80 peratus untuk setiap negeri.

Apabila saya kata 80 peratus sebelum ini tetapi masih ada program vaksinasi di negeri-negeri yang rendah. Kalau kita buka seluruh negar mungkin akan memberikan kesan yang tidak baik kepada negeri yang kurang peratusannya.

Kalau 90 peratus, kita jangka purata negeri-negeri sudah melebihi 80 peratus. Sebab itu kita akan umum dalam waktu terdekat. Tidak lama lagi. – Kata Datus Seri Ismail Sabri Yaakob.

Berdasarkan kemaskini Covidnow, sebanyak 89.1% dewasa telah menerima suntikan vaksin lengkap setakat 7 Oktober 2021. Berikut adalah jumlah peratusan kadar vaksinasi dewasa bagi setiap negeri.

Selangor

Kedah

Kelantan

Melaka

Negeri Sembilan

Pahang

Perak

Perlis

Pulau Pinang

Sabah

Sarawak

Selangor

Terengganu

Labuan

Kredit: Covidnow

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media.

Lagi dalam kategori COVID-19

Ke Atas