Connect with us

Oh! Media

iMedia Umum Pemerolehan Ke Atas Favful

Branded

iMedia Umum Pemerolehan Ke Atas Favful

iMedia, salah satu kumpulan media digital bersepadu di Malaysia, hari ini mengumumkan telah menandatangani Lembaran Kerja (Term Sheet) dengan Favful Pte Ltd untuk memperoleh 100% kepentingan dalam Lovelife Technologies Sdn Bhd, pemilik dan pengendali laman web dalam talian, www.favful.com. Favful adalah kedai kecantikan dalam talian komuniti terunggul dan merupakan salah satu syarikat pemasaran berpengaruh yang paling cepat berkembang. Pengambilalihan ini merupakan kemasukan pertama syarikat dalam perniagaan perdagangan dan sejajar dengan misinya untuk menjadi kumpulan media digital bersepadu nombor 1 di Malaysia.

Selain Lembaran Kerja, perusahaan juga telah menandatangani Perjanjian Perwakilan Penjualan Eksklusif yang akan menyaksikan iMedia bertanggung jawab atas pertumbuhan pendapatan untuk unit iklan berpengaruh serta kandungan berjenama. Favful juga akan terus menghasilkan kandungan gaya hidup dan penglibatan di laman web dan platform media sosialnya. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, semua aset media sosial dari syarikat akan digabungkan sepenuhnya ke dalam ekosistem iMedia.

iMedia telah memacu pertumbuhan pantas dalam 12 bulan lalu dengan mengesahkan 6 pemerolehan. Sepanjang tahun lalu, iMedia telah menyelesaikan pemerolehan OhMedia, Ittify, Goody25, BeautifulNara, Moretify dan sekarang, Favful. Rangkaian iMedia laman web milik dan dikendalikan kini menjangkau lebih dari 15 juta rakyat Malaysia setiap bulan.

iMedia dan Rev Asia Berhad telah menandatangani Perjanjian Jual Beli Saham pada bulan September 2020 dengan Rev Asia Berhad (disenaraikan di Bursa Malaysia) dengan memperoleh 100% kepentingan dalam iMedia, setelah selesai dan dipersetujui oleh pengawal selia. iMedia masih dalam proses melengkapkan IPOnya di Bursa Malaysia melalui pemerolehan 100% oleh Rev Asia Berhad dengan harga kira-kira RM40 juta. Setelah diluluskan oleh pengawal selia dan pemegang saham, pemerolehan Favful akan menjadi sebahagian daripada perpindahan iMedia ke Bursa Malaysia.

Dengan visi bahawa ruang digital pasti akan dikendalikan oleh model komunikasi dua arah, platform perdagangan sosial Favful didedikasikan untuk membantu pengguna bebas tekanan dalam pengalaman membeli-belah kecantikan dalam talian. Ini kerana, Favful menggabungkan kecerdasan orang ramai dari komunitinya dan kecerdasan pilihan yang dihasilkan melalui mesin belajar. 

Syarikat ini ditubuhkan oleh Sasha Tan, yang merupakan penerima iMedia, salah satu kumpulan media digital bersepadu terkemuka di Malaysia, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menandatangani Jangka Kerja dengan Favful Pte Ltd untuk memperoleh 100% kepentingan dalam Lovelife Technologies Sdn Bhd, pemilik dan pengendali laman web dalam talian, www.favful.com, Kedai Kecantikan Dalam Talian Komuniti Terunggul Malaysia yang juga salah satu syarikat pemasaran berpengaruh yang paling cepat berkembang. Pengambilalihan ini merupakan kemasukan pertama syarikat dalam perniagaan perdagangan dan sejajar dengan misinya untuk menjadi kumpulan media digital bersepadu nombor 1 di Malaysia.

Selain Lembaran Jangka, perusahaan juga telah menandatangani Perjanjian Perwakilan Penjualan Eksklusif yang akan menyaksikan iMedia bertanggung jawab atas percepatan pendapatan untuk unit iklan berpengaruh serta konten berjenama. Ini juga menjadi tugas untuk menghasilkan kandungan gaya hidup dan penglibatan di laman web dan platform media sosialnya. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, semua aset media sosial dari syarikat akan digabungkan sepenuhnya ke dalam ekosistem iMedia.

iMedia telah bergerak dengan pantas dalam 12 bulan terakhir, dengan mengesahkan 6 pemerolehan. Sepanjang tahun lalu, iMedia telah menyelesaikan pemerolehan OhMedia, Ittify, Goody25, BeautifulNara, Moretify dan sekarang, Favful. Rangkaian iMedia laman web milik dan dikendalikan kini menjangkau lebih dari 15 juta rakyat Malaysia setiap bulan.

Dengan visi bahawa ruang digital pasti akan diperjuangkan oleh model komunikasi dua arah, platform perdagangan sosial Favful didedikasikan untuk membantu pengguna merasa bebas tekanan dalam pengalaman membeli-belah kecantikan dalam talian mereka dengan menggabungkan kecerdasan orang ramai dari komunitinya dan kecerdasan pilihan yang dihasilkan melalui mesin belajar. Syarikat ini ditubuhkan oleh Sasha Tan, yang merupakan penerima Anugerah Forbes 30 Under 30 Asia bagi kategori  Retail and Commerce Award pada 2017.

Sasha Tan, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Favful, berkata: “Saya bangga melihat anak saya mencapai tahap baru, dengan menyertai iMedia dalam misinya untuk membina kumpulan digital bersepadu No.1 di Malaysia. Diilhamkan oleh visi, kepakaran dan kepemimpinan Tze Khay serta jangkauan dan kekuatan penjualan kumpulan yang luas, ia memberikan Favful platform yang kukuh untuk menjadi sebahagian daripada keluarga iMedia. Sejak dilancarkan pada tahun 2016, Favful telah berkembang menjadi pasaran komuniti yang dipercayai. Kami menempatkan lebih daripada 3,000 ahli pengaruh dan gaya hidup yang menjangkau khalayak media sosial yang berpotensi 146 juta. Dengan mengintegrasikan jangkauan ini dengan ITTIFY (agensi influencer iMedia), jangkauan khalayak media sosial gabungan kami melebihi 172 juta. “

Voon Tze Khay, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama iMedia, berkata: “Kami gembira dengan prospek Favful dan sinergi bekerja dengan Sasha dan pasukannya kerana kedua-dua syarikat mempunyai visi yang sama. Sasha telah melakukan pekerjaan yang luar biasa dalam membawa Favful ke tahap kini. Bersama dengan rangkaian khalayak luas dan kekuatan pengedaran iMedia, kami yakin dapat mengembangkan komuniti Favful untuk menjadi platform digital bersepadu dalam perniagaan pemasaran media, perdagangan dan pengaruh yang akan memberi pelanggan dan pengguna penyelesaian dan pengalaman yang penting. Salah satu bidang fokus utama adalah mempercepat inisiatif perdagangan sosial dan live Favful dan semua jenama iMedia dan berkembang di luar segmen gaya hidup kecantikan.

“Teknologi semasa di sebalik platform Favful memungkinkan untuk menganalisis sentimen suara pengguna dan komuniti kami, memberi kami peluang untuk memahami minat dan permintaan mereka dengan lebih baik dan kini akan diperluas ke laman web dalam talian iMedia untuk menyampaikan lebih banyak kandungan yang disasarkan yang relevan kepada pengguna kami”, tambah Tze Khay.

Teruskan membaca..
Berita lain yang popular...

Lagi dalam kategori Branded

30 Hari Paling Trending

ohmedia telegram group
Ke Atas