Connect with us

Oh! Media

Dah Nak Masuk 2023 Tapi Kereta Tak Upgrade Lagi? Ini Antara List Kereta Korang Wajib Tengok!

CARSOME

Branded

Dah Nak Masuk 2023 Tapi Kereta Tak Upgrade Lagi? Ini Antara List Kereta Korang Wajib Tengok!

Bila kita dah mula bina kerjaya dan mempunyai pendapatan stabil, antara perkara yang kita akan cuba adalah beli kereta pertama atau upgrade kepada kereta yang lebih baik betul tak? 

Haa, macam korang tahu, kereta merupakan salah satu aset penting dalam kehidupan yang bukan saja memudahkan untuk kita bergerak ke mana saja, malah ia juga mempunyai nilai dalam jangka masa yang lama tau!

Jadi, korang dah ada idea ke nak beli atau upgrade kereta apa? Kalau tak ada, tak perlu risau, we got your back! Ini antara senarai kereta yang onz untuk 2023 yang korang wajib tengok! 

Kekal Eksklusif Dengan Pelbagai Pilihan Kereta Menarik!

Sebut tentang kereta, antara perkara yang kita akan pertimbangkan sebelum memilikinya atau upgrade kepada yang baru adalah kos penyelenggaraan, penjimatan minyak serta ciri-ciri yang ada pada kereta tersebut. 

Honda City

Haa, mesti korang tak expect kami suggest Honda City kan? Baca dulu kenapa kami cadangkan kereta ini sebagai kereta yang onz untuk 2023. 

Seperti yang korang tahu, Honda City mempunyai 4 varian iaitu RS, V, E dan S yang mana keempat-empat varian ini mempunyai rangkaian kuasa yang tinggi dan terbaik tau! 

Untuk varian RS, ia mampu memberi pecutan yang berkuasa serta lancar disebabkan oleh gandingan transmisi e-CVT(Electric Continuous Variable Transmission) serta jana trenkuasa i-MMD(intelligent Multi-Mode Drive) yang berkuasa 106hp, tork 253Nm. 

Manakala varian S, E dan V pula dipadankan dengan enjin 1.5 L DOHC i-VTEC yang mempunyai kuasa 119hp, tork 145Nm serta padanan transmisi CVT. 

Kalau beli kereta, mesti kita utamakan keselesaan betul tak? Dengan Honda City, korang tak perlu risau sebab ia direka 111mm lebih panjang, 54mm lebih lebar dan 10mm lebih rendah dibandingkan dengan City generasi ke-4 tau. 

Menariknya, ia mempunyai lubang angin  penyaman udara di belakang untuk semua varian serta ruang kaki penumpang di bahagian belakang telah dipanjangkan. Pergh, siapa yang selalu complain kaki tak muatlah, panaslah duduk belakang tu, korang beli je Honda City ni! 

Untuk ciri keselamatan pula, varian City RS hadir dengan ciri keselamatan Honda Sensing seperti Kawalan Pemanduan Adaptif(ADC), Sistem Brek Mitigasi Pelanggaran CMBS, Sistem Amaran Pelanggaran Depan(FCWS), Sistem Bantuan Kekal Lorong(LKA), Sistem Mitigasi Keluar Lorong(LDW), dan Lampu Tinggi Automatik(AH). 

Manakala, untuk varian V dan RS pula dilengkapi dengan ciri keselamatan standard seperti Bantuan Stabiliti, Sistem Brek Anti-Kunci(ABS), Brek Agihan Elektronik(EBD), Brek Bantuan (AB), Isyarat  Henti Kecemasan(ESS), Bantuan Mula Daki(HSA), dan ISOFIX. 

Perodua Alza

Kereta kedua yang onz untuk korang dapatkan atau upgrade adalah Perodua Alza. Haa, yang ni korang memang terbaik untuk dijadikan kereta pertama tau! 

Seperti yang korang tahu, kos penyelenggaraan perlu dititikberatkan sebelum memiliki sesebuah kereta supaya kereta korang kekal berfungsi dengan baik pada masa akan datang. 

Dengan Perodua Alza, korang tak perlu risau tentang kos penyelenggaraan sebab kos-kos atau harga barangan kereta untuk penyelenggaraan sangat murah tau! 

Bukan itu saja, kita mesti nak cari kereta yang jimat minyak betul tak? Haa, Perodua Alza serius ngam sebab penggunaan petrolnya yang rendah dalam anggaran 16 km setiap liter tau. Wah, jimat betul! 

Selain itu, apa yang menarik dengan Perodua Alza adalah ia tahan lasak serta mudah untuk mendapatkan aksesori atau alat ganti di pasaran. Jadi, korang tak perlu risau jika berlaku apa-apa kerosakan pada kereta. 

Nissan Serena

Kereta seterusnya yang onz untuk dibeli atau di upgrade pada 2023 adalah Nissan Serena. 

Sebab kenapa ia menjadi kereta yang sesuai untuk digunakan adalah ia mempunyai pemanduan dan pengendalian yang terbaik di mana stereng bantuan kuasa eletrik boleh ubah dapat membantu korang mengawal stereng kerana ia akan terasa lebih ringan pada kelajuan rendah serta menjadi berat ketika korang memecut laju. 

Bukan itu saja, Nissan Serena telah meningkatkan nisbah rak stereng untuk menghasilkan pusingan yang lebih pantas serta mengurangkan pusing lock-to-lock stereng. Jadi, pemanduan korang jadi smooth je tau! 

Selain itu, kereta ini dikuasakan dengan enjin 2.0L(MR20DD) Twin CVTC(Continuously Variable-Valve Timing Control) yang digandingkan dengan transmisi XTRONIC CVT(Continuously Variable Transmission) dan disertakan dengan ciri Adaptive Shift Control(ASC). 

Paling best, kereta ini sangat jimat bahan api disebabkan oleh penambahbaikan pada enjin pada kelasnya iaitu 14.2lm/L (NEDC R101) tau. 

Menariknya, Nissan Serena turut hadir dengan rangkaian keselamatan terbaik yang terdiri daripada 6 beg udara SRS, Vehicle Dynamic Control(VDC), Traction Control System(TCS), Sistem Brek Anti-Kunci(ABS), Brake Assist(BA), Electronic Brake Force Distribution(EBD), Hill Start Assist(HSA), serta ISOFIX pada tempat duduk baris kedua untuk keselamatan kanak-kanak. Terbaiklah! 

Toyota Camry

Kereta terakhir yang sesuai untuk korang dapatkan atau upgrade untuk 2023 adalah Toyota Camry. 

Apa yang menarik dengan kereta ini adalah enjin yang digunakan adalah A25A-FXS dengan kapasiti 2,487 cc. Dengan kapasiti ini, enjin boleh menjana kuasa sehingga 22.5 kgm pada 3,600 hingga 5,200 rpm dan 178 ps pada 5,700 rpm.

Bukan itu saja, ia juga mempunyai motor elektrik berkuasa sehingga 20.6 kgm tau. Jadi, prestasi enjin kereta sangat lancar dan mengagumkan serta terdapat juga transmisi automatik untuk memudahkan pemanduan.

Selain itu, kereta ini juga mempunyai transmisi CVT dengan peralihan gear yang sangat lancar serta dapat meningkatkan keselesaan pemandu dan penumpang. 

Lagi best, ia dilengkapi dengan suspensi double wishbone yang berfungsi sebagai penahan kedudukan roda supaya kekal tegak ketika memandu di atas permukaan jalan. Dengan ciri ini, pergerakan roda dapat diminimumkan supaya korang lebih mudah mengawal kenderaan.

Ciri brek Toyota Camry dilengkapi EBD, BA, dan ABS yang dapat membantu korang untuk mengawal kelajuan kenderaan dengan lebih mudah. Menariknya! 

CARSOME Menjadi Pilihan Terbaik Untuk Pemilikan Kereta Baru

Wah, kalau tengok senarai kereta yang kami listkan ni, semuanya mempunyai kelebihan tersendiri dan masih relevan untuk digunakan pada tahun 2023 tau! Jadi, tunggu apa lagi, cepatlah decide dan dapatkan sekarang! 

Tak tahu nak dapatkan dekat mana? Haa, CARSOME kan ada! 

Korang tak perlu risau tentang harga kereta kalau beli atau upgrade dengan CARSOME sebab mereka tidak mengenakan sebarang caj tambahan atau caj tersembunyi. Maksudnya, korang hanya perlu bayar harga yang mereka dah tetapkan saja. Best kan?

Bukan itu saja, kualiti kereta-kereta yang dijual di CARSOME semuanya masih terjaga dengan kondisi terbaik kerana CARSOME mengendalikan pemeriksaan profesional dan memastikan setiap kereta mereka lulus 175-titik pemeriksaan dengan jaminan tanpa sebarang kerosakan berlaku. Wah, umpama purchase kereta baru! 

Selain itu, kalau korang beli kereta di CARSOME, korang akan diberikan waranti yang mana jaminan perlindungan terhadap kereta yang dibeli selama setahun pertama tau! 

Tak puas hati dengan kereta yang korang beli? Jangan risau, pulangkan saja pada CARSOME dan mereka beri jaminan wang dikembalikan dalam masa 5 hari! Fuhh, ini yang kita mahukan!

Jualan BEEP BEEP Hadir Dengan Pelbagai Promosi Menarik

Berita baik untuk korang yang nak dapatkan kereta baru di CARSOME, mereka hadir dengan 2 promosi hebat tau! YEAY, jimat duit!!!

Untuk promosi pertama, korang akan diberi diskaun untuk semua kereta CARSOME Certified sehingga RM8,000! Fuh, biar betul?! 

Tak cukup dengan itu, CARSOME hadir dengan promosi kedua iaitu PERCUMA Waranti Lanjutan 2 Tahun (tambahan 1 tahun) kalau korang trade-in kereta dengan CARSOME. Bestnya! 

Mesti korang tak sabar nak beli kereta dengan CARSOME kan? Jom singgah ke CARSOME Experience Centers yang berdekatan pada 1 hingga 4 Disember dan 8 hingga 11 Disember 2022, siap boleh dapat baucar hadiah tambahan bernilai RM30,000 tau!! 

Untuk maklumat lanjut, layari laman web rasmi CARSOME, atau ikuti media sosial di Facebook dan Instagram.

Lagi dalam kategori Branded

30 Hari Paling Trending

Ke Atas