Connect with us

Oh! Media

Wajarkan Isu PTPTN Dijadikan Modal Kempen Politik Lagi?

Umum

Wajarkan Isu PTPTN Dijadikan Modal Kempen Politik Lagi?

Kerajaan Malaysia seharusnya mempertimbangkan untuk mengambil langkah drastik bagi menangani isu berkaitan pinjaman pendidikan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang sering menjadi permainan politik dan pastinya terdapat pelbagai reaksi dari orang ramai mengenai isu terbabit.

Sedia maklum, pindaan boleh dilakukan ke atas mana-mana peruntukan sedia ada dalam negara kita seperti Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 (Akta 5) dengan menjadi isu ini sebagai salah satu kesalahan pilihan raya dan melarang mana-mana pihak untuk terus mengunakan isu pinjaman pendidikan sebagai modal politik untuk meraih undi. Pastinya jika pindaan ini dilakukan, isu terbabit tidak akan menjadi bahan kempen politik setiap kali tibanya musim pilihan raya yang pastinya tidak akan berkesudahan.

Jika peruntukkan khusus ini wujud,pastinya tiada mana-mana ahli politik atau parti politik yang boleh menjadikan isu pinjaman pendidikan dalam manifesto politik pilihan raya mereka. Hukuman atau denda boleh dikenakan jika ahli politik atau parti yang masih ingin menjadikan isu tersebut sebagai modal kempen mereka.

Perkara ini harus dilihat sebagai perkara yang serius kerana kita tidak ingin melihat golongan pelajar terasa tertipu dengan janji-janji manis yang diberikan kepada mereka.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top