Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dalam blognya menulis bahawa beliau terpaksa menarik balik sokongan dan terpaksa mengkritik kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak kerana  dilihat dasar dan tindakan Najib tidak berkesan daripada penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Mahathir berkata, melihat kepada situasi semasa dalam negara, pimpinan Najib perlu diperbaiki sebab itu beliau terpaksa mengambil pendekatan menarik balik sokongan beliau, agar Najib ‘belajar’ sesuatu.

“Saya tidak ada pilihan selain menarik balik sokongan saya. Ini pun tidak berkesan. Oleh itu terpaksalah saya menegur.

“Harapan saya Najib akan mengambil ikhtibar daripada prestasinya yang buruk dalam PRU13. Malangnya sehingga kini tidak ternampak apa-apa perubahan daripada segi dasar atau pendekatan walaupun saya cuba menyampaikan pendapat saya, (yang juga pendapat ramai yang datang bertemu saya) secara langsung kepada Najib,” kata Mahathir melalui tulisan di blognya, www.chedet.cc.

Mengulas lanjut, Mahathir berkata, Najib perlu mengambil iktibar daripada kisah-kisah dongeng dahulu, di mana dek kerana semuanya tidak berani menegur pemimpin sehingga menyebabkan sebuah kerajaan itu malu.

“Satu hari raja masuk dewan dalam keadaan bogel. Baginda bertanya cantikkah pakaiannya. Semua angguk kepala dan berkata “Ya Tuanku”.

“Hanya seorang budak yang berkata, “Tuanku bogel.” Maka raja pun murka akan pembesar-pembesarnya yang tidak memberitahu yang benar apabila dia bogel. Kita boleh dapat sedikit pelajaran dari cerita-cerita dongeng ini,” ulasnya.

Dr Mahathir berkata, kisah ini ada kaitan dengan kelemahan pentadbiran Najib sekarang disebabkan oleh penyokong kerajaan tidak pernah menegur pemimpin.

“Jikalau tiada siapa yang sanggup menegur, biarlah saya menegur. Saya pernah dipecat oleh Tunku Abdul Rahman, dipulau Datuk Seri Abdullah dan difitnah ramai. Jika kerana menegur saya akan didera, terpaksalah saya terima.

“Bukanlah saya tidak sayang pemimpin. Tetapi saya lebih sayang bangsa dan negara saya,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata beliau tidak menyangka prestasi perdana menteri dalam PRU13 akan menjadi lebih buruk daripada Abdullah dalam PRU12 pada 2008.

“Pilihan saya bagi mengganti Abdullah ialah Najib. Setelah beberapa lama dilihat dasar dan tindakan Najib tidak lebih berkesan daripada Abdullah.

“Sesungguhnya banyaklah dasar, pendekatan dan perbuatan kerajaan pimpinan Najib yang merosakkan hubungan antara kaum, merosakkan ekonomi dan kewangan negara,” katanya.

Dalam pada itu, ketika menyentuh mengenai kelemahan Najib, Mahathir berkata berkata, Najib dilihat lemah kerana  melayan tuntutan musuh.

“ISA dan undang-undang buang daerah dimansuh. Tindakan ini tidak sedikit pun mengurangkan tentangan parti lawan.

“Sebaliknya jenayah bertambah dengan banyaknya kerana pembebasan ketua-ketua geng,” katanya.

Dr Mahathir juga tidak berpuas hati dengan sikap pentadbiran Najib yang dilihat terlalu tunduk kepada negara-negara jiran.

“Wang kerajaan diguna untuk mempengaruhi sokongan rakyat apabila pilihan raya umum diadakan.

“Ini menjadikan rakyat terlalu bergantung kepada kerajaan untuk segala-galanya,” katanya.

Dalam PRU13 lalu, pencapaian Najib lebih buruk daripada Abdullah pada PRU12 apabila hanya berjaya mendapat 133 kerusi Parlimen berbanding 140 pada 2008.

Sumber : Sinar Harian