Connect with us

Oh! Media

Trump buat ‘U-Turn’? Apa Kes?!

Umum

Trump buat ‘U-Turn’? Apa Kes?!

Jika sebelum ini Presiden Donald Trump melalui melalui jabatannya menyekat perdagangan antara China dan Amerika, kini beliau akan membenarkan syarikat Amerika menjual peralatan kepada Huawei Technologies Co sebagai konsesi kepada China selepas rundingan dengan Presiden negara itu, Xi Jinping, di sini hari ini.

“Syarikat Amerika boleh menjual peralatan kepada Huawei. Kita memperkatakan mengenai peralatan yang tidak berkaitan dengan keselamatan negara,” katanya pada sidang media ketika persidangan G-20 di sini.

Bulan lalu, Jabatan Perdagangan Amerika meletakkan Huawei dalam senarai hitam, menghalang syarikat negara berkenaan, termasuk Google sebagai pemilik Android, berurus niaga dengan gergasi telekom China itu. Bagaimanapun, sejumlah syarikat terlepas daripada sekatan itu manakala Google diberi pelepasan selama tiga bulan.
Bloomberg melaporkan, Trump yang bertemu Xi di persidangan ketika G-20 itu bersetuju menghentikan seketika perang dagang kedua-dua negara dan menurutnya, isu Huawei termasuk dalam perbincangan mereka.

“Saya kata O.K., iaitu kita meneruskan jualan produk, syarikat Amerika yang menghasilkan produk itu. Namun, ia amat kompleks. Saya bersetuju membenarkan mereka meneruskan jualan supaya syarikat Amerika meneruskan perniagaan,” kata Trump.

Sumber: My Metro

Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top