Connect with us

Oh! Media

Terengganu Kini Miliki Pusat Keselamatan Bertaraf Dunia Pertama di Pantai Timur

Umum

Terengganu Kini Miliki Pusat Keselamatan Bertaraf Dunia Pertama di Pantai Timur

Terengganu terus bergerak ke hadapan apabila bakal menjadi pusat mencari dan menyelamat bertaraf dunia atau dikenali sebagai Aeronautical Rescue Sub Centre yang berlokasi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud yang akan memulakan operasi pada Februari ini.

Dr Mamad Puteh yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri, berkata pusat yang baru dibina oleh Kerajaan Persekutuan itu merupakan satu-satunya pusat bertaraf dunia yang ada di Pantai Timur.

Ini juga akan berfungsi sebagai tempat mencari dan menyelamat sekiranya berlaku sebarang kemalangan laut dan udari di negeri sekitarnya termasuk, Pahang dan Kelantan.

“Aeronautical rescue yang baru ditubuhkan, yang mana kita adalah satu-satunya lokasi (pejabat) yang ada di sini (Terengganu).

“Yang memberi respon awal berkaitan dengan aeronautical rescue sekiranya ada apa-apa kemalangan di sekitar sini, sama ada dari Kelantan ataupun di Pahang dengan secepat mungkin,” ujarnya.

Dengan adanya pusat mencari dan menyelamat bertaraf dunia tersebut, sudah tentu ia akan merancakkan lagi pembangunan dan industri pelancongan di negeri Terengganu.

Sumber: TeganuKita

Teruskan membaco..
Anda mungkin juga menyukai...

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top