Connect with us

Oh! Media

Telinga Cacat Menjadi Trademark Seorang Fighter

Umum

Telinga Cacat Menjadi Trademark Seorang Fighter

Memandangkan sekarang semua orang sibuk membincangkan isu kemenangan Khabib yang melawan Conor Mcgregor, semua ingin mengetahui dan tertanya pelbagai persoalan. Di sini, ada sedikit perkongsian dari @AbangNetizen tentang gambar menunjukkan telinga Khabib dan Mcgregor yang kelihatan pelik dari kebiasaan.

ADVERTISEMENT

“Kalau korang perasan, most fighter dalam dunia ni akan ada telinga bengkak macam ni. Dalam perubatan kita panggil sebagai Cauliflower Ear atau boxer ear. Kesan akibat blunt trauma direct pada telinga”

“Ianya terjadi disebabkan pendarahan (hemotoma) dibawah kulit. Kalau telinga dibahagian perichondrium atau ruangan connective tissue untuk bahagian cartilage”

“Ianya biasa bersifat kekal, irreversible. Tapi kalau diubati awal dengan drainange darah dan antibiotik boleh elakkan ianya menjadi bentuk kecacatan kekal” katanya.

Tambahnya lagi, semua fighter kebiasaannya memang tidak akan memulihkan semula kecacatan ni, kerana ia dianggap trademark seorang fighter.

“So kalau tengok orang ada telinga macam ni, jangan hairan, 99% dari mereka pasti adalah boxer, fighter, wrestler, orang rugby atau seangkatan dengannya. Jangan bikin kacau dengan mereka” – katanya.

Kredit: Mohd Nor Hafiz Suratman

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas