Connect with us

Oh! Media

Sebuah Kafe Di India Terima Plastik Sebagai “Bayaran” Makanan

Umum

Sebuah Kafe Di India Terima Plastik Sebagai “Bayaran” Makanan

Sumber : Google

Mungkin kedengaran pelik bagi kita menggunakan plastik untuk membayar makanan. Selalunya kita menggunakan plastik dengan tujuan membungkus makananan. Lain pula ceritanya di India. Sebuah kafe di New Delhi yang akan dibuka menawarkan perkhidmatan menukar plastik kepada makanan.

Kafe yang dikenali sebagai “Garbage Cafe” atau Kafe Sampah itu diwujudkan untuk menyediakan hidangan yang berkhasiat kepada golongan miskin dan gelandangan selain untuk menjaga kebersihan bandar berkenaan.

Semua orang dialu-alukan mendermakan plastik. Kafe ini akan dikendalikan kaum wanita dan persiapan sedang dibuat, kata Datuk Bandar Ajay Tirkey.

Hidangan yang ditawarkan adalah mengikut berat yang telah ditetapkan. Untuk satu kilogram plastik, mereka akan mendapat makanan berupa kari dengan nasi, lentil dan papadom. Manakala bagi setengah kilogram, akan menerima samosa, donut lentil atau roti sumbat.

Yang lebih menarik, selapas kafe ini dikenali, akan ada rancangan untuk membuka kafe dengan idea berkenaan dibeberapa buah negara, misalnya Kemboja dan Belgium. Tapi tahukah korang, India juga turut menggunakan plastik untuk membina jalan raya mereka.


Sumber: Metro Online

+ Baca respon pembaca di Oh! Media.

Penulis content & Ketua Multimedia di Oh! Media. Memastikan pelbagai content menarik dapat dicipta khas untuk Oh! Media sahaja.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top