Connect with us

Oh! Media

Pengambilan Pekerja Asing Melalui Ejen Akan Dihapuskan

Umum

Pengambilan Pekerja Asing Melalui Ejen Akan Dihapuskan

Pemansuhkan sistem pengambilan pekerja asing melalui ejen atau syarikat tertentu akan dilakukan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin, menteri di Kementerian Dalam Negeri.

ADVERTISEMENT

Katanya, peranan 100 syarikat sumber luar yang digunakan oleh Kementerian Dalam Negeri pada masa ini akan diserahkan kepada Agensi Pekerjaan Swasta (APS) di bawah Kementerian Sumber Manusia.

“Kami memutuskan untuk tidak meneruskan program ‘outsourcing’ yang kini diuruskan KDN, dan tugas itu akan diserahkan kepada Kementerian Sumber Manusia menerusi Agensi Pekerjaan Swasta kerana ada akta khas supaya ia lebih terurus dan mematuhi undang-undang.

“Ketika ini, lebih 100 syarikat ‘outsourcing’ dengan kira-kira 26,000 pekerja asing, diberi tempoh untuk menempatkan pekerja di bawah tanggungan mereka pada majikan terpilih.

“Tujuan program ini dimansuhkan adalah untuk mengelakkan perkara tak diingini yang dibangkitkan beberapa pihak sebelum ini, seperti perlakuan tidak adil kepada pekerja, kes pemerdagangan manusia dan lain-lain,” katanya.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

30 Hari Paling Trending

Ke Atas