Connect with us

Oh! Media

Pemasangan Model Proton X70 Akan Dilakukan di Malaysia

Umum

Pemasangan Model Proton X70 Akan Dilakukan di Malaysia

Model kenderaaan utiliti sukan (SUV) X70 yang dibina oleh Proton akan melakukan pemasangannya di kilang Tanjung Malim.

Pengembangan yang menelan kos RM1.4 bilion itu dijadualkan siap pada suku keempat tahun depan, yang akan meningkatkan kapasiti pengeluaran kilang tersebut kepada 250,000 unit kereta setahun daripada 150,000 ketika ini, kata Timbalan Ketua Pegawai Ekseutid, Datuk Radzaid Mohamed.

“Kami akan menyiapkan kilang itu sebelum kami boleh memasang Proton X70 di sana. Pengembangan itu akan termasuk pembinaan baharu yang khusus bagi memasang model baharu.

“Pengembangan kilang itu perlu mematuhi keperluan Geely, dari segi automasi dan kualiti, dan itulah sebabnya mengapa pengembangan itu mengambil masa lebih lama daripada biasa,” katanya kepada pemberita di luar acara Persidangan Automotif Antarabangsa Kuala Lumpur 2018 (KLIAC 18) di sini, hari ini.

Setakat ini, katanya, pra-tempahan bagi Proton X70, yang akan dilancarkan secara rasmi pada Disember ini, telah melebihi 12,000 unit.

Selepas model kereta itu dipasang di dalam negara kelak, Proton menyasar sehingga 70 peratus komponen tempatan dipasang dalam setiap unit.

  + Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media.

Penulis sepenuh masa di Oh! Media. Skop penulisan merangkumi segala aspek terkini & viral.

Comments

Lagi dalam kategori Umum

Trending

ITTIFY

To Top